INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

tiszadob

metil-alkohol

mérgezés

A kocsmázás mentette meg egy megmérgezett tiszadobi férfi életét

Infostart

Metil-alkoholt ivott, de a kocsmában már elfogyasztott italmennyiség megakadályozta a súlyos mérgezést.

Három tiszadobi embert vitt a mentő metil-alkohol mérgezés gyanújával kórházba. A mérgező italokat eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe töltötték, és házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a „Duty Free Shop” feliratú címkéket ragasztották.

A haon.hu értesülései szerint az egyik férfi életét az mentette meg, hogy a kocsmában már ivott. Aznap ugyanis már kellő alkoholt fogyasztott ahhoz, hogy a később megivott metil-alkohol nem tudott nagyobb kárt tenni a szervezetében.

A három férfit a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába szállították, ketten már hazamehettek. Metil-alkoholból a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, a vesét; a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat.

Ha valaki egy decit tisztán megiszik a mérgező metil-alkoholból, az megfelelő segítség hiányában nagyon gyorsan halált okozhat. Mérgezés gyanúja esetén a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az etil-alkoholt fogja előbb lebontani.

Ez a reakció mentette meg a kocsmában már alkoholt fogyasztó férfi életét.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018