eur:
385.39
usd:
355.67
bux:
69301.85
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter

A kocsmázás mentette meg egy megmérgezett tiszadobi férfi életét

Metil-alkoholt ivott, de a kocsmában már elfogyasztott italmennyiség megakadályozta a súlyos mérgezést.

Három tiszadobi embert vitt a mentő metil-alkohol mérgezés gyanújával kórházba. A mérgező italokat eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe töltötték, és házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a „Duty Free Shop” feliratú címkéket ragasztották.

A haon.hu értesülései szerint az egyik férfi életét az mentette meg, hogy a kocsmában már ivott. Aznap ugyanis már kellő alkoholt fogyasztott ahhoz, hogy a később megivott metil-alkohol nem tudott nagyobb kárt tenni a szervezetében.

A három férfit a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába szállították, ketten már hazamehettek. Metil-alkoholból a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, a vesét; a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat.

Ha valaki egy decit tisztán megiszik a mérgező metil-alkoholból, az megfelelő segítség hiányában nagyon gyorsan halált okozhat. Mérgezés gyanúja esetén a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az etil-alkoholt fogja előbb lebontani.

Ez a reakció mentette meg a kocsmában már alkoholt fogyasztó férfi életét.

Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×