eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Helikopteren "csempésztek" két medvét az erdőbe, feldühödtek a birkapásztorok

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Két nőstény barnamedvét telepítettek a francia hatóságok a Nyugati-Pireneusokba, hogy megpróbálják ismét meghonosítani az onnan eltűnt állatfajt. Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért - írta a veol.hu. A Pireneusokban most 43 barnamedve él, a populációt és annak genetikai állományát korábban is erősítették külföldről hozott medvék betelepítésével.

A helyi birkapásztorok egy része szerint együtt lehet élni a medvékkel (főként mert az általuk elpusztított birkákért és méhkasokért kárpótlást fizet az állam), a gazdák egy csoportja azonban megelégelte a medvék jelenlétét, és "elrettentő hajtóvadászatba" kezdtek. Korábban úttorlaszokkal, az áthaladó járművek ellenőrzésével akarták megelőzni a betelepítést, ám a hatóságok helikopterrel vitték a két állatot az erdőbe. A mintegy százfős tiltakozó csoport célja ezért az, hogy a határ túloldalára, Spanyolországba űzzék a most érkezett, valamint a korábbi akció nyomán ott letelepedett - összesen négy - medvét.

Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×