eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Most már biztos, hogy beköszöntött a tavasz - itt van rá a bizonyíték

Teljes pompájukban nyílnak a kikeleti hóvirágok a a Duna-menti ligeterdőkben, jelezve, hogy csalhatatlanul beköszöntött a tavasz.

Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával.

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak. 

Most már biztos, hogy beköszöntött a tavasz - itt van rá a bizonyíték

 A hóvirágmezőben már fel lehet fedezni az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

Fontos tudni, hogy a kikeleti hóvirág védett növény, 2005 óta gyűjtése és árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább csak gyönyörködjünk bennük, ne akarjuk hazavinni.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×