INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elpusztult a legöregebb japán elefánt

InfoRádió / MTI
Hatvankilenc évesen elpusztult Japán legöregebb elefántja egy apró tokiói állatkertben.

Hanakót 1949-ben ajándékozta a thai kormány a tokiói Inokasira Állatkertnek, ahol kétéves kora óta élt az állat. Hanako volt a szigetország legöregebb elefántja, és a fogságban élő ázsiai elefántokhoz képest hosszú kort élt meg.

Az állatkert szóvivője szerint az idős elefántot az oldalán fekve találták meg csütörtök reggel és többszöri próbálkozásra sem sikerült talpra állítani. Hanako végül a délutáni órákban pusztult el.

A szóvivő szerint az állatot felboncolják, hogy megállapítsák a halál pontos okát. Hozzátette, ha egy elefánt - kortól függetlenül - hosszú ideig fekszik az oldalán, akkor károsodhatnak a szervei.

Nem olyan régen a világ szinte minden táját megmozgató petíció indult azért, hogy Hanakót átköltöztessék egy thaiföldi természetvédelmi övezetbe, ám az állatkert azt mondta, hogy az elefánt már túl öreg egy ilyen utazáshoz. Az állatot megvizsgáló független szakértő egyetértett az intézmény döntésével.

Az amerikai Carol Buckley azt mondta, hogy Hanakót megrémítheti, ha más elefántokkal kerül össze, miután annyi évet élt egyedül. Inkább azt javasolta, hogy végezzenek bizonyos változtatásokat az állat lakhelyén és a gondozók töltsenek több időt vele. Amikor azonban új kerítést szereltek fel Hanako kifutója köré, az állat megrémült és nem volt hajlandó kimenni.

Az idős elefánt szokásos születésnapi ünnepsége is elmaradt idén márciusban, ilyenkor a thai követség mindig friss szamócával kedveskedett az állatnak.

Hanako fokozatosan legyengült és egyre étvágytalanabbá vált az elmúlt hónapokban. "Hanako az ország békéjének és gyarapodásának a szimbóluma volt a második világháborút követően. A halálával véget ért egy korszak" - fogalmazott az állatkert illetékese.

A címlapról ajánljuk