eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tolongtak ma a hegymászók a Mount Everesten

Egyetlen nap alatt több mint 150 hegymászó jutott fel a Mount Everestre, miután csütörtökre megjavult az időjárás, és el tudtak indulni a világ legmagasabb hegycsúcsára - közölték a nepáli hivatalos források.

A mászók között volt egy csoport katona az Egyesült Arab Emírségekből és az indiai hadseregből is akadtak a csúcstámadók között. A zsúfolt napról beszámoló kormányhivatalnok szerint nehéz lenne megmondani, pontosan hányan értek fel a csúcsra vagy milyen országból érkeztek.

Többségük már biztonságban visszatért a lejjebb létesített táborokba, és a csúcs környékén még mindig kedvező az idő - fűzte hozzá.

Május 11. óta szinte naponta akadt, aki felért a 8850 méter magasságban fekvő csúcsra, az erős szél miatt azonban sem kedden, sem szerdán nem indulhattak el a mászók.

Nem szokatlan, hogy egyetlen nap alatt nagy számú hegymászó éri el a csúcsot, mivel májusban csupán két-három olyan időjárási ablak kínálkozik, amikor neki lehet vágni a hegytetőnek. Az idei szezon az elmúlt két év katasztrófáinak fényében kedvezően alakul a hegymászók szempontjából.

Tavaly egy erős földrengés miatt megindult lavina miatt 19 mászó lelte halálát a hegyen, és 61-en megsérültek az alaptáborban. 2014-ben 16 serpa halt meg egy lavina miatt, amely az alaptábor fölött sodorta el őket.

Félő volt, hogy a tragédiák visszatartják majd a hegymászókat, de idén tavasszal ismét több ezernyi külföldi mászó érkezett Nepálba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×