eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milliók a suliért

Néhány tízezertől több millió forintig terjedhet az alapítványi és magániskolákban fizetendő tandíj, illetve alapítványi hozzájárulás - összegzi a Napi Gazdaság a hétfői számában a magániskolákról készített összeállítást.

Magyarországon tíznél kevesebb nemzetközi független iskola működik, a magyar intézmények száma pedig - beleszámítva az óvodákat is - 800 és ezer között lehet.

A résztvevők száma az óvodától a felsőfokú szakképzésig meghaladja a tízezret - nyilatkozta a lapban Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi iskolákban a tanév néhány 100 ezertől több millió forintig terjedhet. Az összeg általában tartalmazza a kirándulásokat és a tanításon kívüli programokat.

A legalacsonyabb a költség - 358 és 800 ezer forint között - az osztrák és német iskolákban, míg a francia iskola és gimnázium már évfolyamtól függően 1,27 és 1,5 millió forintba kerül. Ezt kiegészítheti az iskolabusz évi 155 ezer, a tanulószoba 43 ezer forintos díja. Az étkezésért 120 ezer, az érettségi vizsgáért pedig 110 ezer forintot kell fizetni.

A Nagykovácsiban található American International School of Budapest (AISB) évfolyamtól függően 3,8 és 4,6 millió forintba kerül. Ezen felül az iskolabusz napi 1.860 és 3.700 forint között van a távolságtól függően. A 800 tanuló közel egyötöde magyar állampolgár, ugyanilyen arányban vannak az amerikai diákok, a harmadik legnagyobb csoportot pedig a koreaiak alkotják.

A 12 évfolyamos Greater Grace International Schoolba jelentkezők 1,9 és 3,1 millió forintos tandíjjal számolhatnak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×