eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Szívinfarktust kapott edzés közben a 13 éves teniszező

Halottnak hitték azt a brit tinédzsert, aki teniszedzés közben összeesett és több mint tíz percre leállt a szíve. A fiatal sportoló azonban túlélte a szívinfarktust, de lemondhat a profi karrierről.

James Doherty még csak 13 éves, de az egyik legígéretesebb brit teniszezőként tartják számon. Azonban most nem sportteljesítménye miatt került a hírekbe, hanem azért, mert mindössze 13 évesen szívinfarktust kapott.

Az angliai Enfield városának teniszakadémiáján edzett, amikor hirtelen összeesett. Az egyik néző futott oda a 13 éves sportolóhoz, akit megpróbált újraéleszteni.

"Bár nem vettem részt elsősegély tanfolyamon, ösztönösen el kezdtem lélegeztetni. Egy kis idő után azonban éreztem, hogy meghalt, hidegek és kékek lettek az ajkai. Soha nem feledem ezt a pillanatot" - mondta a férfi.

James szívét, amely több mint 10 percre állt le, a kiérkező mentősök ütötték ki. A fiút a helyi kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát, majd összeesése után 24 órával magához tért.

"Az orvosok szerint igazi csoda, hogy túlélte, mert azt mondják, ha valakinek 10 percre leáll a szíve, annak szinte semmi esélye sincs a túlélésre" - nyilatkozta a fiú anyja.

Miután jobban lett, az ifjú teniszezőt átszállították Londonba, ahol úgynevezett hosszú QT szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez a szív ingervezető rendszerének a zavarát jelenti, és akár hirtelen halált is okozhat.

Éppen ezért egész életében béta blokkolót kell szednie, és le kell mondania arról, hogy profi teniszező váljon belőle.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×