eur:
399.29
usd:
363.84
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Bepalizták az ingatlanost: bagóért adták volna el a szállodát

Rendkívül furfangos átverés áldozata lett egy brit üzletember, akinek két munkanélküli megvételre ajánlotta a londoni Ritz hotelt.

Mivel a Ritz tulajdonosait, a Barclay testvéreket úgy ismerte, mint akik titokban tartják üzleti lépéseiket, Terry Collins, a London Allied Holdings ingatlancég társalapítója elhitte, hogy valóban eladó a tulajdonukban lévő Ritz hotel.

Ezzel a hírrel két szélhámos kereste meg, akik azt állították, hogy Barclayék közvetítői, akik potom pénzért, mindössze 250 millió fontért (80 milliárd forint) meg is válnának a londoni luxusszállótól - holott annak piaci ára valójában 650 millió.


Anthony Lee és Patrick Dolan állításukat azzal tették hihetőbbé, hogy ügyvédeket is beszerveztek, hogy azok személyükkel hitelesítsék az ajánlatot, amelyről aztán Terry Collins cége és a két csaló között öt hónapon át folytak a tárgyalások.

Futhat a pénze után


Collins végül úgy döntött, hogy szerződést köt a két férfival, így 2006 decemberében kölcsönkért egymillió fontot az Apvovedo nevű céget képviselő holland üzletembertől, Marcel Boekhoorntól, az előlegre. A pénzt a vásárlásról szóló dokumentációért cserébe adta, ami, persze, nem létezett.

Később kiderült, hogy a két férfinak valójában semmi köze sincsen a Barclay-fivérekez, a pénznek azonban már nyoma sem volt: Anthony Lee, a munkanélküli teherautósofőr egy 17,5 millió forintot érő Land Rovert vett belőle a barátnőjének, és elvitte őt egy luxusutazásra. Csaknem 19 milliót hitelezőinek utalt át, majd kifizette yorkshire-i lakása bérleti díjának hátralékát.

Patrick Dolan, aki több éve már ugyancsak munkanélküli volt, egy majdnem 14 milliós Mercedest vásárolt, majd fogadott egy lóversenyen, ahol pénze jó részét elvesztette. Később kifizette a házára terhelt jelzálogot, és 94 millió forintnak megfelelő összeget adott a nejének.

Terry Collins, amint rájött, hogy egy pennyt sem kap vissza a pénzéből, beperelte a két csalót, tavaly októberben pedig Marcel Boekhoorn indított pert a brit cége ellen, hogy visszaszerezze az összeget. A holland azonnal hozzá akart jutni a millióhoz, követelését azonban elutasította a bíróság: teljes tárgyalást tartanak. Az ügyben egyelőre senkit sem tartóztattak le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki délután, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délután érkező amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×