INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Állatvédőkkel kötözködik a bangladesi kormány

Infostart / InfoRádió
Egy ideig nem tehetnek nyomkövetőt a tigrisek nyakába egy nemzetközi természetvédő csoport tagjai Bangladesben. Az ország azért kérte a program felfüggesztését, mert rövid időn belül két jeladóval felszerelt ragadozó is elpusztult.

A Sundarabans Tigris Projekt vezetői szerint a jeladóknak semmi közük a tigrisek halálához: azok minden bizonnyal idős állatok voltak, emiatt pusztultak el, Sirajul Hossein természetfotós azonban valószínűnek tartja, hogy a ragadozókkal a jelölés előtt nekik beadott kábító injekció végzett.

"Nem ismerjük a Telazol tigrisekre gyakorolt hatását" - hangsúlyozta Hossein, aki szerint a kutatóknak óvatosabbnak kellene lenniük, amikor olyan agresszív módszereket alkalmaznak az állatok elkábítására, mint az injekció.

A természetfotós szerint a szer "abnormális viselkedést" is kiválthat a nagymacskáknál, ami odáig is vezethet, hogy azok emberre támadnak - bár erre semmilyen bizonyítékot nem tudott bemutatni.

A tigrismegfigyelő program egyik vezetője, Adam Barlow szerint Sirajul Hosseinnek nincs igaza: a tigrisek pusztulását biztosan nem a kábító injekció végzett.

"A Telazolt alkalmaztuk már vadon élő tigriseknél Nepálban, Thaiföldön és most Bangladesben is" - közölte a kutató, hozzátéve: a szernek mindeddig nem volt káros hatása.

A kábító hatású szert gyártója, a Fort Dodge eredetileg állatorvosok számára fejlesztette ki, és háziasított állatok, főleg kutyák, macskák számára ajánlja. A cég illetékes vezetője, Tom Lenz hozzátette: a Telazolt 25 éve gyártják, használata nagyon biztonságos.

Az is valószínűtlen, hogy a tigrisek halálát a nyakukra rögzített jeladó okozta volna: Kelet-Oroszországban egy amerikai természetvédelmi szervezet 16 éve folyó programja során több mint 60 tigrisre tett ilyen eszközt, annak azonban nem voltak egészségre káros hatásai.

Amíg az illetékes bangladeshi szervezet kivizsgálja az eseteket, a Sundarabans Tigris Projekt munkatársai felfüggesztik munkájukat. Pedig most épp egy olyan ragadozót jelölnének meg, amely tavaly április óta 60 háziállatot és egy embert is megölt.

Adam Barlow arra számít, hogy a tigris támadásai a jövőben megelőzhetők lesznek, hiszen mozgását a jeladó segítségével nyomon tudják majd követni. Hasonló módszerrel jelentősen csökkentették az oroszlántámadások számát Kenyában.

A címlapról ajánljuk