eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

New York is harcba száll a galambok ellen

Akár ezer dollárra (172 ezer forintra) is megbírságolhatják majd azokat New Yorkban, akik etetik a galambokat. A városban új posztot hoznak létre, amelynek betöltője azt vizsgálja majd, hogyan lehetne végleg megszabadulni a madaraktól.

A megbízott megvizsgálja majd, hogy más városokban - Los Angelesben, Londonban vagy Baselben - hogyan veszik fel a harcot a galambokkal.

Az egyik városatya, Simcha Felder felvetette, hogy hatóságilag kellene megtiltani az évente egyenként több mint 11 kilogrammnyi ürüléket elpotyogtató galambok etetését, és ezer dollárra büntetni azokat, akik megszegik a szabályt.

Korábban a londoni polgármester, Ken Livingstone is betiltotta a galambetetést a Trafalgar téren, és útilaput kötött az engedéllyel madáreledelt árulók talpára is. A brit főváros környékére még sólymokat is betelepítettek, hogy azok elriasszák a galambokat.

Los Angelesben a születésszabályozással kísérleteznek, míg Baselben már rátaláltak az egyik sikeres módszerre: kiveszik a tojásokat a galambfészkekből, és műanyagokra cserélik azokat, így a madarak nem fognak gyanút.

Simcha Felder szerint, aki galambokat akar etetni, az nyugodtan vigyen haza néhány madarat, de ne a közterületen tömje tele őket.

New York polgármestere, Michael Bloomberg ugyan nem járult hozzá a tiltás bevezetéséhez, de úgy véli, az emberek mégis jobban tennék, ha nem etetnék a madarakat. Szerinte a galambok enélkül is találnak ennivalót, de legalább nem gyarapodna a számuk a mostanihoz hasonló ütemben.

A városban már több módszerrel próbáltak megszabadulni a galamboktól, a próbálkozások azonban mindeddig sikertelenek voltak. A Bryant Parkba itt is sólymokat telepítettek, a terv azonban befuccsolt, miután az egyik ragadozó madár megtámadott egy csivavát.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×