eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Brutális gyilkosság a pszichiátrián

Megölte betegtársát, egy nőt egy brit férfi az egyik brit kórház pszichiátriai osztályán. A szakértők szerint jó ideje meg kellett volna szüntetni az olyan intézményeket, ahol a férfiakat és a nőket nem külön kezelik.

Az 58 éves férfi hétfőn, uzsonnaidőben támadt rá betegtársára: megütötte, és amikor a nő a földre zuhant, rugdosni kezdte. Az asszony meghalt, mire a személyzet a helyszínre ért.

Hiába próbálták újraéleszteni, miután átszállították a szomszédos kórházba, halottnak nyilvánították.

A rendőrség letartóztatta a 36 éves férfit, és még a rochdale-i Birch Hill Hospital pszichológiai osztályon ki is hallgatta.

A jótékonysági és betegvédelmi szervezetek most ismét figyelmeztették a politikusokat: itt az ideje, hogy valóban tegyenek a koedukált osztályok megszüntetése érdekében, az ilyen intézményekben ugyanis nem ritka, hogy a férfiak bántalmazzák vagy megerőszakolják a női betegeket, de a kezeltek rátámadnak a gondozókra is.

1996 novemberében Tony Blair brit munkáspárti politikus kijelentette: az ügy megoldása nem pénz, hanem politikai akarat kérdése, és miniszterelnökségének első évében, 1997-ben a kormány fel is állította a célt, miszerint 1999-ig bezárnak minden ilyen osztályt.

A tervből azonban nem lett tett, a határidőt pedig 2002-ig, majd 2004-ig tolták ki, ám a helyzet azóta sem változott.

"Mit mond egy rendszerről az, hogy a társadalom legelesettebb tagjai kevésbé érzik magukat biztonságban a kórházakban, mint odakinn?" - tette fel a kérdést a pszichiátriai betegeket képviselő szervezet egyik vezetője, Moira Fraser.

A betegbiztonsági szolgálat hivatalos adatai szerint 45 ezer esetben jelentettek valamilyen összetűzést, amelyben mentális problémákkal küzdő betegek is érintettek voltak. Ebből körülbelül 900 végződött valamelyik fél súlyos sérülésével vagy halálával.

És bár a brit egészségbiztosítónál közölték: a pszichiátriai betegek megkapnak minden szükséges segítséget, többen arról számoltak be, hogy a Birch Hill Hospitalben egyre több a biztonsági probléma. Tavaly egy 15 éves fiú például mellbe szúrta az egyik gondozót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×