eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Saját rokonai fenyegették meg azzal, hogy megölik

Halálosan megfenyegették, ezért mondta le a szereplést egy szépségverseny döntőjében egy drúz lány. A drúzok, akik meglehetősen konzervatív vallási elveket vallanak, nem tűrték, hogy a lány fürdőruhában mutogassa magát a kifutón.

Doaa Fares úgy gondolta, nem lehet gond abból, ha jelentkezik a Miss Izrael szépségversenyre, hamarosan azonban szembesülnie kellett azzal, milyen kemény szabályok között kell élnie.

A tizenhét éves, Izraelben élő drúz lányt saját nagybátyjai fenyegették meg halálosan: ha nem hagy fel önmaga mutogatásával, megölik. A rendőrség ezért védőőrizetbe vette.

Kénytelen volt feladni

Bár a lány, aki nevét is Angelinára változtatta a verseny miatt, bejutott a döntőbe, úgy döntött, a szépségkirálynőnek járó korona, a modellszerződés és az autó sem lehet olyan értékes, mint az élete: lemondta a szereplést.

"Az életem sokkal fontosabb a versenynél, de nagyon rossz, hogy le kell mondanom az álmomról" - mondta Angelina Fares.

Az, hogy a lány jelentkezett a megmérettetésre, még a zsűrit is meglepte. Õ volt az első drúz, aki valaha ilyesmire vállalkozott, a Líbiában, Szíriában és Izraelben letelepedett drúzok ugyanis szigorú szabályok szerint élik életüket.

Vallásuk, amely körülbelül a X. század környékén öltött formát, a zsidó, a keresztény és a muzulmán vallás elemeiből épül fel, de görög hagyományok is fellelhetők benne. A vallás tanait sem ismerheti mindenki közülük: csak a beavatottaknak van joguk megismerni azokat.

Túl szigorú szabályok

Bár szülei támogatták a lányt, a szélesebb család, és a falubeliek rossz szemmel nézték, hogy a lányról lenge öltözékben készült képek jelennek meg. Sokan a szemére hányták, hogy szégyent hoz a drúz közösségre.

"Támogatjuk a modernizációt, de mindenképpen vannak határok, amelyeket a nők nem léphetnek át" - közölte a drúzok lelki vezetője.

A lány, bár alaposan ráijesztettek, hiszen hazájában nem ritkák az olyan gyilkosságok, melynek oka, hogy a nők - a férfiak szerint - szégyent hoznak a családra, nem adja fel: szóvivőt szerződtetett, és hamarosan dokumentumfilm készül megpróbáltatásairól.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 18:43
×
×
×
×