eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A magányos testmozgás nem tesz jót az agynak

Végre fény derülhet arra, miért okoz akkora nehézséget sokaknak, hogy egyedül járjanak el rendszeresen sportolni. Egy új amerikai kutatás eredménye szerint ugyanis a társaságban végzett testmozgás jobb az agynak.

A tudósok azt már tudták, hogy a futáskor megnő a kortikoszteron elnevezésű stressz-hormon szintje, ami visszafogja az új agysejtek képződését. Futáskor jobb lesz ugyanakkor a térérzékelés és felgyorsul az agysejtek közötti kommunikáció.

A Princeton Egyetem kutatói a két jelenség közti ellentmondásra próbáltak magyarázatot találni. A kísérletekhez egyedül, illetve csoportosan futó patkányokat használtak.

A stressz-hormon mindkét csoportnál megjelent, a magányosan futó patkányoknál azonban nagyobb mennyiségben. A hormon negatív hatása ráadásul csak azoknál a patkányoknál jelentkezett, amelyek egyedül futottak.

Ha a magányos patkányok sokáig futottak, náluk is megjelentek ugyanazok a pozitív hatások, mint csoportosan futó társaiknál, de csak sokkal hosszabb idő után.

A kutatók következtetése szerint így társadalmi érintkezés nélkül egy általában hasznos tevékenységnek is káros hatása lehet az agyra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×