INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

olaf-jelentés

4-es metró

tarlós istván

európai bizottság

Egy petákot sem fizetnének Brüsszelnek

Egy petákot sem fizetnének Brüsszelnek

InfoRádió

Sem a magyar állam, sem a fővárosi önkormányzat nem fizetne vissza az Európai Bizottságnak (EB) egy fillér uniós támogatást sem a 4-es metró szabálytalanságoktól és korrupciógyanús szerződésektől hemzsegő beruházása után, nemhogy 59 milliárd forintot – értesült a Magyar Nemzet a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésére küldött válasz tartalmáról.

Úgy tudjuk, a levelet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírásával a múlt héten küldték meg Brüsszelnek a Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester által még 2017. február 24-én a miniszternek postázott javaslat alapján. A lapunk birtokába került fővárosi dokumentum egyértelműen fogalmaz: „Az Európai Bizottsággal való tárgyaláson a legkisebb mértékű korrekciót próbálja elérni.” Budapest vezetőjének elvárása, euróhogy a brüsszeli közlekedési operatív program (Közop) terhére ne legyen forrásvesztés, illetve ebből eredő költségvetési hiány sem.

A tavaly októberben hazánkba érkezett OLAF-jelentés a Demszky-korszak eredetileg 452 milliárd forintos végösszegű, 181 milliárd forintos uniós támogatású fejlesztésénél 167 milliárd forint elköltését találta szabálytalannak, jogszerűtlennek és korrupciógyanúsnak. Brüsszel szerint ennek „pénzügyi kihatása” 59 milliárd forint lehet, az EB maximum ennyit kérhetne vissza hazánktól.

A Miniszterelnökség reagálása:

A Miniszterelnökség álláspontja szerint a 4-es metró ügye az elmúlt 27 év legnagyobb korrupciós botránya. Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) vizsgálatában megállapított szabálytalanságok egyértelmű összefüggésben állnak az MSZP és az SZDSZ korábbi kormányzati és fővárosi vezetőivel, valamint tevékenységükkel.

A beruházás kapcsán az OLAF által átvizsgált 400 milliárd forintnyi szerződésből, a hivatal véleménye szerint 272 milliárd esetében problémák merülnek fel, ebből 166 milliárd esetében bűncselekmény, csalás, visszaélés és szabálytalanság gyanúja áll fenn. A 166 milliárd forintból 77 milliárdot a magyar állam, 30 milliárdot a Fővárosi Önkormányzat biztosított a magyar adófizetők pénzéből, míg 59 milliárd forint az Európai Unió által biztosított forrás, amelyet az OLAF jelentés alapján az Európai Bizottság visszakövetel.

A Miniszterelnökség álláspontja szerint az MSZP-SZDSZ által vezetett kormány és főváros tevékenységének szimbólumaként is értelmezhető korrupciós botrányt ki kell vizsgálni és az érintetteket felelősségre kell vonni. Teljesen természetes azonban, hogy a jelenlegi Kormány és Budapest jelenlegi vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánkat minél kisebb pénzügyi büntetés érje.

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem írt levelet az Európai Bizottságnak, sem más szervezetnek a támogatások visszafizetése kapcsán. Az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött nem hivatalos levelet, amely a tárca álláspontját tükrözi.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018