Infostart.hu
eur:
390
usd:
330.62
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Nyitókép: Facebook/Balatoni Kör

Már nem szezonban, hanem négy évszakban gondolkoznak a Balatonnál

Minél több emberrel el kell hitetni, hogy az év bármelyik időszakában érdemes eltölteni egy-egy hétvégét a Balatonnál, és ha sikerül megváltoztatni azt a vélekedést, hogy a Balaton csak a fürdésre jó, akkor megnyerjük ezt a csatát – mondta az InfoRádióban a Balatoni Kör elnöke, Pach Gábor.

Első alkalommal rendezett Gasztro Évadnyitót a Balatoni Kör Tihanyban. Az egész napos rendezvényen sok minden más mellett az is kiderült, mely pincék borai jelenhetnek meg idén BalatonBorként és Hegyborként. A régiós összefogást erősítő egyesület jelképesen és hagyományteremtő szándékkal megterítette a Balaton asztalát a vár­ható 2025-ös turisztikai kínálattal, valamint helyi borokkal, sajtokkal, sörökkel, pálinkákkal és egyéb delikátesz termékekkel. Az évadnyitóra készítettek egy különleges, Balaton alakú asztalt is, amellyel az egyesület új jelmondatát illusztrálták, ami a következő: a Balaton a mi asztalunk.

A Balatoni Kör elnöke az InfoRádióban elmondta: a tizenegy éves egyesület termék-előállító tagjai már elég régóta időről időre felvetették, hogy a tavasz elején kellene tartani egy évadnyitó gasztronómiai rendezvényt. Egyfajta iránytűt szeretnének nyújtani a vendéglátósoknak, hogy minél több helyi termék jelenjen meg a kínálatban, ugyanis a régióba látogató vendégek igénylik a jó minőséget. Pach Gábor úgy fogalmazott, „rengeteg csodálatos dolgot állítanak elő” a Balatonnál, és arra szeretnék ösztönözni a térségben található vendéglátóipari egységeket, hogy legyenek partnerek abban, hogy a helyi termékek még nagyobb teret nyerhessenek, még több ember megismerhesse, megkóstolhassa a különlegességeket.

Az egyesület vezetője azt gondolja, az évadnyitó egy nagyszerű alkalom volt arra, hogy egy kicsit az összefogás irányába tereljék a vendéglátósokat és a szolgáltatókat, amelyek a régió gasztronómiai értékeit és a minőségi vendéglátást igyekeznek képviselni. Mint fogalmazott, nem véletlen, hogy nem szezonnyitó, hanem évadnyitó elnevezést használnak, mert

egyre többen azonosulnak azzal a gondolkodásmóddal, hogy a Balaton négy évszakos úti cél legyen a vendégek, turisták számára.

Ennek szellemében sok vendéglátóipari egység nemcsak a főszezonban van nyitva, hanem az év más időszakaiban is.

Pach Gábor már több mint harminc éve él a Balatonnál, és felidézte, hogy amikor odakerült, a kisebb településeken a nyár kivételével zárva voltak az éttermek és az élelmiszerboltok, most már azonban szinte egész évben pezseg az élet a térségben. Az éghajlatváltozás miatt ma már kevés az esély arra, hogy a Balaton télen befagy, de azért még az idén is sok helyen várták korcsolyapályák, műjégpályák a téli sportok kedvelőit. A Balatoni Kör elnöke hozzátette: az elmúlt hónapokban a hidegebb idő ellenére nagyon jók voltak a hétvégi látogatószámok. Úgy véli, erre lehet alapozni, és ha tartós marad az aktív, sportosabb szemlélet, akkor a jó idő beköszöntével például túrázással, kerékpározással is ki lehet egészíteni a Balaton környékére tervezett programokat. „Ezzel együtt ha nem szakad az eső, akkor télen is optimális kirándulóhely a Balaton, ahol tényleg nem csak nyáron van nagy élet. Reméljük, ezt egyre többen felismerik majd” – jegyezte meg az egyesületi elnök.

Fotó: Balatoni Kör Facebook-oldala
Fotó: Balatoni Kör Facebook-oldala

Mint mondta, alapfilozófiája szerint a balatoni éttermeknek, boltoknak kötelességük nyitva lenniük egész évben, és ha ebben nem lesz ellenkezés, hanem a vendéglátósok döntő többsége tartja magát ehhez a szemlélethez, akkor előbb-utóbb jönni fognak a vendégek szép számban. Pach Gábor szerint azonban mindehhez ötletgazdag, kitartó kommunikációra is szükség van, mert valahogy meg kell győzni az embereket arról, hogy a Balaton nem csak nyáron és az ősz elején egy csodálatos hely. „El kell hitetnünk minél többekkel, hogy érdemes az év bármelyik időszakában eltölteni egy-egy hétvégét a Balatonnál, és

ha meg tudjuk változtatni azt a vélekedést, hogy a Balaton csak a fürdésre jó, akkor megnyerjük ezt a csatát”

– fejtegette a Balatoni Kör elnöke.

A négy évszakos jelenlétben „jobban állnak” a nagyobb települések, ahol több a szolgáltatás és modernebb, sokrétűbb infrastruktúra épült ki. Pach Gábor elmondta: az olyan „divattelepülések”, mint például Siófok, Balatonfüred, Keszthely vagy Badacsonytomaj nagy előnyre tettek szert a többiekkel szemben, de úgy véli, hogy a Balaton számos pontján „van befogadókészség a nyugalomra, a békére, a barátságra, a szeretetre és arra a vendéglátás-központúságra is, amit egyébként nemcsak a Balatoni Kör, hanem más egyesületek, szervezetek és közösségek is képviselnek”. Pach Gábor alapvetően optimista a jövőt illetően, és reméli, hogy egyre több vendég érkezik a Balatonhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×