eur:
396.93
usd:
356.26
bux:
74743.04
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának az észak-macedóniai Ohridban 2024. szeptember 27-én. Balról Törőcsik Zsolt műsorvezető.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Európa rossz úton jár, amikor blokkosodással válaszol más gazdaságok felerősödésére

A miniszterelnök szerint a gazdasági semlegesség a megfelelő reakció a világgazdasági változásokra

Észak- Macedóniából adott interjút a Kossuth Rádió "Jó reggelt Magyarország” című műsorának Orbán Viktor, ahol kormányközi csúcstalálkozón vesz részt.

A vendéglátó országról azt mondta a miniszterelnök, keveset tudunk róla, mindössze akkora mint a Dunántúl, de mindenkinek javasolja, hogy egyszer keresse fel. A két ország kapcsolatából kiemelte, hogy a 2015-ös európai migránsválság idején sok segítséget kapott Magyarország Észak-Macedóniától, nélkülük talán nem is lehetett volna megoldani a kritikus időszakot. A miniszterelnök az unió soros elnöki feladatának nevezte a bolgárokkal jelenleg konfliktusban álló ország támogatását, és a csatlakozási folyamatok elősegítését. Emellett hangsúlyozta, hogy fontos kereskedelmi partner, és szállítási útvonal, hiszen a tengeri kikötőkhöz vezető úton található.

A miniszterelnök beszélt a gazdasági semlegességről is, ami szerinte a megfelelő reakció a világgazdasági változásokra. Meggyőződése, hogy új gazdaságpolitikára van szükség, aminek segítségével meg lehet nyerni a következő évtizedet, ahogy azt a 2010-es éveben már megmutatta Magyarország.

Úgy fogalmazott: Magyarországon sokan vannak még, akik emlékeznek a kommunizmus időszakára. A hidegháború a blokkosodás időszaka volt, most ehhez hasonlóan szakítja két részre a világgazdaságot Kelet és Nyugat, ami lassítja a fejlődést. Hozzátette, hogy Magyarországnak most mindkét oldallal élénk kapcsolatban kell maradnia, ebben szilárd irányvonalat kell képviselni, mert nem lehet a gazdaságot a politika szemüvegén keresztül nézni,.

" Csak azt vegyük át ami hasznos és észszerű, utasítsunk el minden olyan nyomást ami árt" - fejtette ki Orbán Viktor.

Szerinte Európa rossz úton jár, amikor blokkosodással válaszol más gazdaságok felerősödésére, erre világított rá a Draghi- jelentés is.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is Magyarországon kell gyártani a jövő autóit, ide kell hozni a zöld energia előállításának csúcstechnológiáit, és nem nem szabad kimaradni a digitalizációból sem.

Az új gazdasági programból a szakmunkások támogatását az otthonteremtést ösztönző eszközöket, illetve a kis- és középvállalkozóknak nyújtott állami tőkeprogramokat emelte ki. Szerinte, ha mindezek együttesen működni fognak, akkor elképzelhető a tervezett 3-6%-os gazdasági növekedés.

"Jó esélyünk van arra, hogy novemberben tető alá hozzuk a gazdasági versenyképességi paktumot, amit december végére el is lehet fogadtatni" - tette hozzá a kormányfő.

A migrációs helyzetről szólva Matteo Salvini példáját hozta fel, aki ellen eljárás folyik Olaszországban. A jelenlegi miniszterelnök-helyettest 6 éves börtönbüntetés fenyegeti, mert 2019-ben belügyminiszterként nem engedélyezte egy hajó kikötését Lampedusán. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ő a mi hősünk, mert miközben eljárás folyik ellene, kiderül, hogy egyre több ország migrációs politikája megváltozott.

A miniszterelnök hibának nevezte, hogy politikai igazgatója, Orbán Balázs félreérhetően nyilatkozott az Oroszországgal szembeni védekezésről és 1956-ról.

"Magyarország mindig megvédi magát, régen is megvédte, ma is megvédi és a jövőben is meg fogja védeni minden lehetséges eszközzel, úgy, ahogyan egyébként a magyar alkotmány ezt minden magyar ember számára kötelezővé is teszi" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy ha az ember ilyen kényes kérdésekről beszél, akkor nagyon pontosan kell fogalmazni és semmilyen kétséget nem szabad hagyni a saját álláspontjukat illetően, de nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem és biztos abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor "ott lesz velünk a Corvin közben".

A háborús konfliktusokkal kapcsolatban a viták kiéleződésére vár a miniszterelnök, amit az amerikai választás közeledtével magyarázott, és megismételte, hogye Trump elnökjelölt békepolitikáját tartja a helyes útnak.

Elismeréssel nyilatkozott az árvízi védekezésben résztvevőkről, szerinte példásan összefogott az ország.

"Ez volt Magyarország történetének második legnagyobb dunai árvíze, a 20113-as időszakhoz képest most az állam sokkal jobb állapotban van, hatékonyabb, és szervezettebb" - összegezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 11:00
×
×
×
×