eur:
396.85
usd:
355.49
bux:
74625.63
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b8) és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai kormányfő (j7) a magyar-észak-macedón kormányzati csúcstalálkozón Ohridban 2024. szeptember 27-én. A kormányfő mellett Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor belügyminiszter, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (takarásban), Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b-j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Varga Mihály adó- és vámügyi együttműködésről tárgyal Észak-Macedóniában

A pénzügyminiszer szerint a magyar adósságkezelé Észak-Macedónia számára is hasznos lehet.

"Magyarország és Észak-Macedónia pénzügyi és gazdasági kapcsolatai egyre szorosabbak, 2010 óta közel nyolcszorosára növeltük a két ország közötti kereskedelmi forgalmat" - jelentette ki Varga Mihály, miután Észak-Macedónia pénzügyminiszterével, Gordana Dimitrieszka Kocsoszkával tárgyalt Ohridban.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint a magyar tárcavezető kiemelte: "célunk, hogy tovább fokozzuk a két ország adó- és vámügyi együttműködését, amely a magyar cégek piacra lépését is elősegítheti".

Észak-Macedónia Magyarország 36. kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom értéke meghaladta a 830 millió dollárt - ismertette Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági együttműködés bővülését mutatja, hogy egyre több magyar vállalat jelenik meg Észak-Macedóniában. Az adóügyi együttműködés keretében Magyarország adópolitikai munkacsoporton keresztül is segítséget nyújt Észak-Macedóniának, így többek között a gazdaságfehérítésben, a digitális adóügyi innovációkban és a versenyképes adórendszer kialakításában szerzett tapasztalataink megosztására is készek vagyunk - hangsúlyozta.

Mint mondta: "hazánk komoly eredményeket ért el az államadósság-kezelésben, a családok arányát az adósságfinanszírozásban hétszeresére növeltük, a külföldiekét közel a felére csökkentettük az elmúlt másfél évtizedben. Az adósságkezelésben és az állampapír-forgalmazásban alkalmazott magyar megoldások Észak-Macedónia számára is hasznosak lehetnek".

Varga Mihály az uniós bővítéspolitikáról szólva kiemelte: a magyar EU-elnökség prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását. Az Európai Uniónak új energiára van szüksége, a régióbeli államok gyors fejlődése az Unió versenyképességi problémáit is enyhítené. Varga Mihály kiemelte, hogy Észak-Macedónia idén már tizenkilencedik éve tagjelölt, a csatlakozási tárgyalások ugyanakkor még mindig nem kezdődtek el, ezért a magyar elnökség szorgalmazza az előrelépést - írta közleményében a PM.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Felszállt a kínai sárkány: most lehet rajta nagy pénzt keresni?

Felszállt a kínai sárkány: most lehet rajta nagy pénzt keresni?

Óriási gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a héten a kínai jegybank és a kormány. Kínának szüksége is van erre, hiszen a gazdasági növekedés lassul, az eddigi növekedési modell már a határait feszegeti. Az ország részvénypiaca évek óta csak szenved, azonban hosszú ideje most először talán látszik a fény az alagút végén és eljöhet e trendszerű részvénypiaci emelkedés Kínában is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×