eur:
396.18
usd:
354.68
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Budapest, 2024. február 14.Andrew Bremberg, az egyesült államokbeli Kommunizmus Áldozatainak Emlékére Alapítvány (VOC) elnöke, Hubertus Knabe, a német Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) jelenkori történelem tanácsadó testületének tagja, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökhelyettese, Marek Mutor, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának (PEMC) elnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Keith Lowe történész, moderátor (b-j) a NEB fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi tudományos tanácskozáson a Hagyományok Házában 2024. február 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Műhelykonferenciát tart a NEB, a fókuszban Európa a 20. század második felében

Csütörtökön és pénteken "Hogyan tovább? Politikai fordulatok Európában 1945-1990" címmel műhelykonferenciát tart a Nemzeti Emlékezet Bizottsága - számolt be az InfoRádiónak Andreides Gábor történész, a NEB Hivatalának tudományos főmunkatársa, a konferencia egyik szervezője.

"A Nemzeti Emlékezet Bizottsága külügyi munkacsoportjának következő konferenciája nagyon izgalmas témát jár körbe: Hogyan tovább? Politikai fordulatok Európában 1945-1990" - mondta Andreides Gábor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársa, a konferencia egyik szervezője az InfoRádióban.

A NEB főmunkatársa elárulta,

a rendezvény azokat a fordulatokat, változásokat fogja érinteni, amelyek az európai kontinensen következtek be a második világháborút követően.

Pár példát is említett: milyen változások mentek végbe az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Magyarországon, illetve milyen volt az osztrák-magyar viszony az 1950-es évek közepén.

Andreides Gábor elmondta, évek óta koncepciójuk a külügyi munkacsoporton belül, hogy megvizsgálják, milyen volt Magyarország kapcsolata a környező országokkal, Nyugat-Európával - például Spanyolországgal, Franciaországgal, Olaszországgal - vagy éppen az NSZK-val. Illetve vizsgálják azt is, hogy egyes európai országok hogyan élték meg az 1945 és 1988-89 közötti időszakot, bár erről a mostani konferencián nem lesz szó - tette hozzá. Vagyis ez alkalommal az említett időszak magyar külpolitikája, és egyes országok bel- és külpolitikai változásai lesznek a fókuszban.

A NEB tudományos főmunkatársa kiemelte: az intézet célja az, hogy egyetemi tanszékeket, kutatóintézeteket szólítsanak meg, közös gondolkodásra, együttműködésre, eszmecserére invitálják őket. Leszögezte, nagyon fontos számukra egymás kölcsönös meghallgatása, a tudományos eredményekre való reflektálás.

Az előadók kapcsán a történész elmondta, az ELTE, a Debreceni-, Szegedi- és Szombathelyi Egyetemekről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkeznek kollégák, valamint olyan kutatóintézetektől, mint a VERITAS és a RETÖRKI (Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár). Hozzátette, természetesen saját kutatók is előadnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×