eur:
394.47
usd:
354.45
bux:
72802.53
2024. szeptember 18. szerda Diána
Járókelők a megáradt Duna partján Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megjelent a kormányfői rendelet az árvízhelyzetről

A rendelet kedden este 10 órakor már hatályba is lépett.

Megjelent kedden a Magyar Közlönyben a kormány rendelete "az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről" - írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés a Magyarország folyóin levonuló

súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el.

Az összehangolt védelmi tevékenységet (a műveletek irányítását, a védelmi és biztonsági szervezetek, illetve közigazgatási szervek védekezéssel összefüggő tevékenységét) a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter hangolja össze.

Az operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter munkáját segíti, amely a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik.

A rendelet szeptember 22-én, kihirdetése napján 22:00-kor hatályba is lépett, és szeptember 24-én hatályát veszti.

Hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Vészhelyzet-kezelési Központban már tartott ülést az árvízvédelmi operatív törzs a miniszterelnök vezetésével. Itt meghallgatták a védekezésben érintett állami szervek jelentéseit.

A mostani döntés korántsem formális, ugyanis a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányítása a vízügyi igazgatási szervek (Országos Vízügyi Főigazgatóság) irányításáért felelős miniszter, Lantos Csaba feladata, míg a saját szervezettel védekező települések által fenntartott műveken közigazgatási határokon belül a polgármester és hivatala a felelős, a vízügyi igazgatási szerv szakmai irányításával.

Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

A Dunakanyar több településén, Budapesten pedig a Római-parton és a Margit-szigeten megfeszített munkával készülnek a dunai árhullám hétvégi tetőzésére. Az egyik III. kerületi civil szervezet árvízvédelmi védmű megépítését követeli a Fővárosi Önkormányzattól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 10:50
×
×
×
×