eur:
394.1
usd:
354.11
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Árvíz – Karácsony Gergely: ez most nem a politikai szelfik ideje

A fővárosi cégek és intézmények felkészültek az árvízi helyzetre, a legintenzívebb védekezés a Római-parton és a Margitszigeten lesz – közölte a főpolgármester.

A héten érkezik az évtized legnagyobb árhulláma Budapestre, ezért harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – mondta újságíróknak Karácsony Gergely egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Nagyon komoly kihívásokkal nézünk szembe; egy nap alatt több mint 120 centit emelkedett a Duna vízszintje, szóval a szokásosnál is nagyobb problémákkal kell szembenéznünk, de azt tudom mondani, hogy a fővárosi cégek és intézmények felkészültek” – fogalmazott Budapest vezetője, hozzátéve, hogy a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy a 2013-as árvízi szintnél valamivel alacsonyabban fog tetőzni a folyó a fővárosban, de nagyon sok a bizonytalanság. Ugyanakkor

egy nagyon hosszú tetőzésre kell felkészülni, tehát „nagyon kemény tíz nap következik”.

Karácsony Gergely ezután a budapestiek együttműködését kérte több szempontból: mint mondta, a rakpartokat biztosan elönti a víz, így aki esetleg még ott parkol, az vigye el az autóját, különben a Fővárosi Önkormányzatnak kell majd elszállítania. Egyúttal figyelmeztetett, hogy hétfő estétől mind a budai, mind a pesti alsó rakpartot lezárják.

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a legintenzívebb védekezés a Római-parton és a Margitszigeten lesz a fővárosban. Utóbbi helyszínen a hétfői naptól 800 ezer homokzsákot fognak megtölteni és kihelyezni, amit gépesített módon fognak elvégezni. A Római-partnál pedig most vizsgázik az a két árvízvédelmi beruházás, ami az elmúlt években állami és fővárosi részről megtörtént – tette hozzá. A Római-part két szélén lévő pataknak a védelmi rendszere elvileg készen áll; ez volt a leggyengébb pontja a védekezésnek 2013-ban – emlékeztetett. A Királyhágó utca–Nánási úton pedig egy agyaggáttal erősítjük meg a földgátat, ezért meglátása szerint nem lesz sehol probléma.

Közölte továbbá, hogy Fővárosi Önkormányzat cégei és intézményi szereplői minden nap egyeztetik a teendőket az állami szervekkel.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester jelezte, hogy ő is kimegy az érintett partszakaszokra, de a védekezést a szakemberekre bízza. Meglátása szerint a város, illetve az ország „nem lesz megvédve a politikusi szelfiktől, noha ez az időszak nem az, amikor azt a látszatot kellene kelteniük, hogy az ő homokzsákjuk mentette meg az országot. Én is ott leszek személyesen, de nem én fogom megmenteni egy lapáttal a várost, hanem az a profi csapat, amelynek ez a hivatása” – tette hozzá.

A főpolgármester végül arra is felhívta a figyelmet, hogy 8 méteres vízszint esetén a Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×