eur:
394.12
usd:
354.34
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Nyitókép: Karácsony Gergely / Facebook

Harmadfok Budapesten - Karácsony Gergely: egymillió homokzsák lesz

Az évtized árvizére figyelmeztet Karácsony Gergely főpolgármester. Kifolyókat, zsilipeket zártak le. A Rómain várják és rakják is az agyagot. Aki a rakparton parkol, készüljön a legrosszabbra.

Harmadfokú az árvízvédekezési készültség hétfőtől minden budapesti Duna-szakaszon - közölte a főpolgármester a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely tudatta, hogy hétvégén a vízügyi szakemberek több védelmi intézkedést tettek, így kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki.

Hozzátette, hogy hétfőn este 8 órától zárják le a budai és a pesti alsó rakpartot, ezért azt kérte, hogy az ott parkoló autókkal álljanak el a tulajdonosok legkésőbb hétfő délutánig, mert estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az ott maradt járműveket.

Hangsúlyozta, hogy az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot.

Közölte azt is, hogy egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen, ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni.

Annak érdekében, hogy a védekezés zavartalan legyen, kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalmat is korlátozni fogják - tájékoztatott a főpolgármester.

Úgy folytatta, hogy magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekeznek.

A Nánási–Királyok útjára hétfőtől szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell.

A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy már kedden korlátozni kell a rakparti villamosok forgalmát, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg. A menetrendi változásokról a BKK Infó ad aktuális tájékoztatást.

Karácsony Gergely azt írta, nyolc méteres vízszint esetén a Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×