eur:
393.39
usd:
353.68
bux:
72852.47
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Unsplash

Felmentették a mobiltelefonos tiltást be nem tartó iskolaigazgatót

A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium ragaszkodott volna az eddigi, az okostelefonok és iskolai tabletek használatát már korlátozó saját szabályaihoz, és nem vette volna el a telefonokat.

"Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját" – írta rövid közleményében a tárca.

Az ügy előzménye, hogy a kormányzat rendeletben nagyon erősen behatárolta a mobilhasználatot. Az új tanévben érvényes alapszabály szerint a "használatban korlátozott tárgyat" be lehet vinni az intézmény területére, de azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és azt csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló (kivételeket is meghatároztak, oktatási vagy egészségügyi céllal, de csak korlátozott időtartamra).

A legtöbb intézményben még nincs kialakult elgondolás az új előírások gyakorlatba való átültetésére. Kedden a budapesti Madách Imre Gimnázium viszont közleményt adott ki a honlapján, amely szerint nem veszik el az okostelefonokat, hanem a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait már eddig is előíró házirendjüket fogják továbbra is alkalmazni, a döntés kapcsán hivatkoztak a rendelet egyik pontjára. "Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni" – tették még hozzá a néhány nappal korábbi tájékoztatásban, azért, hogy elkerüljék az általuk életszerűtlennek tartott telefonelvételt.

A jogszabály egyébként az általános iskolákra 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokra 5–12. évfolyamig, valamint a szakgimnáziumokra 9–13. évfolyamig vonatkozik.

Címlapról ajánljuk
Halálos veszély fenyegeti a britek büszkeségét

Halálos veszély fenyegeti a britek büszkeségét

A Victory nevű hadihajó túlélte Napóleon ágyúit, a trafalgari csatát, egy második világháborús bombát és a lebontására irányuló terveket, most azonban ismét halálos veszélyben forog: rovarok támadták meg a faszerkezetét.

16 óra munka, 8 óra pihenés – ez vár az űrben rekedt két amerikai asztronautára

A tervek szerint februárban hozzák vissza a Földre a Boeing Starliner két űrben rekedt űrhajósát, akiknek azonban addig is lesz bőven feladatuk. Már beintegrálódtak a Nemzetközi Űrállomás legénységébe, és részt vesznek az ottani kutatómunkákban. Kiss László csillagász az InfoRádióban elmondta: akár későbbre tervezett kutatásokat is előbbre tudnak hozni a két űrhajós közreműködésének köszönhetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 28. 10:17
×
×
×
×