eur:
394.63
usd:
358.25
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Büntetés helyett kedvezmény járna az új hazai szűrővizsgálati rendszerben

Olyan új, népegészségügyi stratégiát dolgoztak ki a Belügyminisztériumban, amit a következő 15 évben, lépésről lépésre meg tudnak valósítani - mondta Takács Péter.

A már létező országos szűrővizsgálati programokat – mint például a mammográfiai vizsgálat és a vastagbélszűrés – januártól egy új típus egészíti ki. Ezzel az általános egészségfelméréssel a népbetegségeket akarják kiszűrni. Egy kockázatértékelő kérdőívvel indul, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségeket, és ehhez olyan vizsgálatok társulnak, mint például egy EKG, alap labor, alapvető fizikai vizsgálat.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok átalakuló rendszerével kapcsolatban Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában a Telex szemléje szerint elmondta: nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező, és ami igen, a kormány azzal sem az embereket akarná "nyomasztani".

„Egy bonus-malus rendszerű szocho kedvezményrendszerről lenne szó, tehát a munkáltatót tesszük érdekeltté abban, hogy minél több munkavállalója éljen az állam által kínált, ingyenes menedzserszűréssel” – ismertette az államtitkár.

A kötelezővé tétel olyan vizsgálatnál nem merülhet fel, ami invazív beavatkozással jár, mint például egy vastagbélszűrés, vagy aminél sugárterhelés van, például a nőknél a mammográfia.
Címlapról ajánljuk
Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×