eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Woman in Active Wear With Squeezed Measuring Tape on a Gray BackgroundWoman in Active Wear With Squeezed Measuring Tape on a Gray Background
Nyitókép: TomFoldes/Getty Images

Boris Johnson is kipróbálta a „csodaszert”, amit most egy drámai mellékhatás ügyében vizsgálnak

Hiába az elhízást akár „megfelező” fogyasztó tabletták, úgy tűnik, hogy a páciensek többsége egy éven belül abbahagyja a szedésüket – ami sokba kerülhet az egészségügyi szolgálatoknak. A napokban emellett vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a szerek esetében megnő-e az öngyilkossági hajlam kockázata.

A dán Novo Nordisk Wegovy nevű gyógyszerét forradalminak tartják – a bélben található hormon hatását utánozva elnyomja az étvágyat és hosszabban tartja fent a telítettség érzetét. Az úgynevezett GLP-1 gyógyszerek közé tartozik (ez a hormon neve), amelyeket eredetileg a II-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének kontrolljára fejlesztettek ki.

Az, hogy az ember mennyi súlyt veszít vele, a saját körülményeitől is függ, de a kezdeti klinikai vizsgálatban a maximális adagot fogyasztók 12 százalékkal többet fogytak, mint azok, akik nem kapták meg a szert. (De úgy, hogy a kontroll csoport tagjaival együtt nekik is ajánlották az aktívabb életmódot.)

Johnsont nem védte meg a kolbásztól

Wegovy-t szed, pontosabban kipróbálta ezt a szert Boris Johnson volt brit miniszterelnök is, aki testsúlyát gyakori kocogással és biciklizéssel próbálja kontrollálni. Viszont a tőle megszokott lazasággal közölte: a szer „nem állította meg a hűtőszekrény elleni éjszakai rajtaütéseket”, továbbra is nassolt kolbászt és sajtot.

Elon Musk milliárdos is a Wegovy híve.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) idén javasolta, hogy tegyék hozzáférhetővé a szert több tízezer embernek. Németországban ebben a hónapban debütál a Wegovy, de Európa más országaiban még várni kell rá. A legmagasabb dózisra épülő, egy hónapra elegendő adag ára 301 euró lesz.

A Reuters most egy olyan elemzés birtokába jutott, amely szerint

azok közül a betegek közül, akiknek felírják a szert, csak egyharmad tart ki a szedése mellett egy évvel később is.

Közben azonban drámai módon megnőnek a betegekre költött összegek, az amerikai adatok szerint 59 százalékkal. Míg a szer szedése előtt egy beteg ellátásának éves költsége 12 300 dollárra rúgott, addig a felírása után már 19 600-ra.

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy egyhavi Wegovy ára 1000 dollár körül mozog, miközben az egészségben bekövetkező kedvező változások és ezzel párhuzamosan a betegre fordítandó költségek zuhanása csak lassan következik be.

„Alaposan meg kell szűrni, ki kapja a szert, hogy kizárjuk azokat, akiknek semmilyen hasznot sem hoz” – mondta a vizsgálati eredményeket ellenőrző, Vanderbilt egyetemi kutató a Reutersnek.

A tanulmányt a Prime Therapeutics nevű vállalat készítette, amelynek profiljába a különböző gyógyszeres terápiák hatékonyságának felmérése tartozik, és amely az Ozempic nevű, hasonló szert is vizsgálat alá vonta. A cég a Blue Cross és a Blue Shield Health egészségbiztosítókhoz tartozik, amelyek érdekeltek annak kiderítésében, mennyire kifizetődő egy-egy szer alkalmazása.

A szerzők úgy találták, hogy évvel azután, hogy felírták a szereket, a betegek 32 százaléka szedte csak azokat – kevesebb, mint, mint ami a klinikai kísérleti adatokból kiderült.

A betegek közel 7 százaléka azt mondta: bélpanaszok miatt hagyott fel a terápiával

– bár az okokról nem kérdezték meg őket.

Maga a gyártó is elismerte, hogy „az elhízás kezelése hosszútávú elköteleződést” igényel.

Három jelentés miatt vizsgálatot indított az EMA

Közben a héten megjelent egy olyan hír is, hogy az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) vizsgálatot indított a „csodaszernek” kikiáltott Wegovy és két másik szer, a Saxenda és az Ozempic esetében – azt követően, hogy az Izlandi Gyógyszer Ügynökség aggodalmát fejezte káros mellékhatások miatt.

Három jelentésből egy-egy esetben a Saxendát és Ozempicet szedő betegeknél öngyilkossággal, és egy, a Saxendához kötődő esetben öncsonkítással kapcsolatos gondolatok jelentek meg.

A kutató válaszol - mennyire hatásosak a fogyasztó injekciók?

A Wegovyt gyártó Novo Nordisk – bár esetükben még nem volt ilyen jelentés – közölte: számukra a legfontosabb prioritás a betegek biztonsága, ezért bármely, káros mellékhatásról szóló jelentést komolyan vesznek.

Megemlítették ugyanakkor, hogy az úgynevezett GLP-1-agonista gyógyszereket (amilyen az ő készítményük is) már több mint 15 éve írják fel cukorbetegségre és 8 éve elhízásra.

„A nagy klinikai vizsgálatok és a forgalomba hozatal utáni megfigyelésekből gyűjtött biztonsági adatok nem mutattak ki okozati összefüggést e szerek és az öngyilkossági, önkárosító gondolatok között” – közölte a cég.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×