eur:
392.09
usd:
359.72
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Az Európai Bizottság elé kerül a magyar bírók bérügye

Panasszal fordult az Európai Bizottsághoz egy magyar bíró az igazságszolgáltatási dolgozók alacsony fizetése miatt. A beadvány nyomán a testület akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen, és adott esetben az Európai Bírósághoz küldheti az ügyet.

Az Európai Bizottsághoz fordult a Budapest Környéki Törvényszék egyik bírája, mert szerinte nem részesülnek megfelelő javadalmazásban az igazságszolgáltatási dolgozók Magyarországon. Oláh Gaszton megelégelte, hogy már a harmadik éve nem emelkedtek a fizetések a magyar igazságszolgáltatásban, ezért fordult panaszával a testülethez.

„A bírói és az ügyészi kar évek óta kényszerű szemlélője annak, hogy az illetményekben megnyilvánuló társadalmi megbecsültsége hogyan süllyed egészen méltatlan mélységekbe, és jelenleg is döbbenettel nézi, ahogyan a bírósági szervezet teljes vezetése hasztalan próbál fellépni a jelenséggel szemben. Elég volt. Soha nem lehetett, és nem is lehet költségvetési kérdés a hatalmi ágak méltó javadalmazása” – nyilatkozta a törvényszéki bíró a 24.hu-nak.

Az Európai Bizottsághoz bárki fordulhat panasszal, ha úgy ítéli meg, hogy megsértik az uniós jogszabályokat. Oláh Gaszton beadványában arra hivatkozik, hogy

az alacsony fizetések miatt Magyarországon az uniós joggal ellentétes módon, tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

Nemrég a Kúria elnöke is azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy kritikus a helyzet a hazai bíróságokon az alacsony bérek miatt. Varga Zs. András úgy fogalmazott, már akkora a probléma, hogy az „összeomlás határán van a rendszer”, aminek egyik fő tünete, hogy a szervezeten belül egyre többen nehezményezik, hogy „a másiknak miért jut több pénz”.

A Kúria elnöke arról is beszélt, hogy már nemcsak az igazságügyi alkalmazottak mondanak fel az alacsony fizetések miatt, hanem egyes bírók is így tesznek. „Elmennek az emberek, százszámra szűnnek meg az álláshelyek, amiket nem tudunk betölteni” – jegyezte meg.

Hozzátette: a magyar állami igazságszolgáltatási rendszer

egy informatikusnak vagy egy pénzügyi vezetőnek az egyötödét tudja ajánlani annak az összegnek, amelyet ezek a szakemberek a piaci szektorban megkereshetnek.

„Némelyek közülük csak azért nem nevetnek ki bennünket, mert jól neveltek” – mondta Varga Zs. András.

A probléma a Kúriát kevésbé érinti, de már a legfőbb bírósági fórum esetében is egyre több az aggasztó jel. Felhívta a figyelmet, hogy idén már a járásbíróságokról is egyre több bíró távozott, mert egyeseknek a hónap végén „kenyérgondjai” voltak.

Az Európai Bizottságnak hivatalosan tizenkét hónapja van az Oláh Gaszton által benyújtott panasz kivizsgálására, és ha megalapozottnak találja a beadvány pontjait, akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat. Ha a magyar kormány ezután sem lép, a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat, amivel gyakorlatilag beperelné Magyarországot. Az Európai Bíróság ügyben hozott döntését pedig kötelező végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×