eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
0
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Madár István: a másfél éves lejtmenet négy-öt évvel ezelőtti szintre tolta vissza az ipar teljesítményét

A jármű- és elsősorban az akkumulátorgyártás gyenge teljesítménye húzta le a friss ipari termelési adatokat – mondta a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari ágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján májusban az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban, hogy harmadik egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés volumene, és ez a ritka jelenség azt mutatja, hogy az ipari konjunktúra nagyon gyenge, és megerősödött a másfél éve tartó lejtmenet. A frissen közölt adatokból kiemelte azt, hogy milyen szerkezetben történt a visszaesés.

"Egyrészt a gyenge nyugati konjunktúra miatt az exportérzékeny ipari szektorunk nagy részére kiterjed ez a lassulás és visszaesés, és tovább nézhetjük azt, hogy a járműiparhoz kötődő ágazatok, kiemelten a járműgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, ami az akkumulátortermelést jelenti elsősorban, élen jár ebben a lehúzó hatásban" – mondta az elemző, és jelezte, hogy a 14 ipari ágazatból havi alapon mindössze négyben volt emelkedés és tízben visszaesés, de negyedéves alapon is csak öt ágazatban volt növekedés és kilencben visszaesés.

A leginkább szembeötlőnek az akkumulátorgyártás "szenvedését" nevezte, amely éves alapon 32 százalékkal esett vissza, de a havi változás egyetlen hónap alatt 18 százalékos, azaz az "eddig is meredeken eső villamosberendezés-gyártás teljesítménye májusban szabadesésben váltott". Ennek hátterében Madár István szerint az áll, hogy Nyugat-Európában gyenge a konjunktúra, és ezzel összefüggésben nagyon visszafogottan halad az elektromos autóra történő átállás, ez pedig az akkumulátorok iránti keresletet is folyamatosan csökkenti a beszállítói láncban.

Éves alapon az ipari termelés visszaesése májusban 4,9 százalékos volt. Az elemző emlékeztetett, hogy a Covid-válság előtti csúcs után jött egy nagyon rövid távú jelentős visszaesés, majd utána úgy tűnt, hogy folytatódhat az ipari teljesítmény növekedése, és 2022 közepén már 7 százalékkal magasabb szinten járt az ipar teljesítménye, de onnan olyan esés kezdődött, amely miatt ma már a 2019-es termelési csúcs alatt van az ipari termelés szintje. "Ez a másfél éves lejtmenet négy-öt évvel ezelőtti szintre tolta vissza az ipar teljesítményét" – magyarázta Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csak három sportágban versenyeznek magyarok hétfőn

Atlétikában, vitorlázásban és vízilabdában versenyeznek magyarok az olimpia (számunkra) legcsendesebb napján. Az eddigi napokhoz képest kevesebb magyar szerepel a párizsi olimpia tizedik versenynapján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×