eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szavazatszámlálás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Érdekes adat: a választás előtt hirtelen megnőtt a szavazók száma Szegiben

"Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni" - ezt maga a Kúria írja az új szavazást elrendelő határozatában.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben meglepő dolog történt a június 9-i önkormányzati választások előtt néhány nappal. A Telex cikke szerint a faluban márciusban még csak 246 szavazópolgárt regisztráltak, a választók száma azonban a választásokra 348-ra ugrott, azaz addigra 41 százalékkal emelkedett meg, ezt követően fideszes polgármestert választottak, a Kúria a tiltakozások hatására ki is írta az új választást július 7-re.

A Kúria határozatában szerepel: "egyes ingatlanokba 6-10 fő jelentkezett be, és a Helyi Választási Bizottság két tagjához további 8-8 fő került bejelentésre".

Az új lakókat ráadásul szervezetten, buszokkal hozták szavazni 9-én, ilyet és az ehhez kapcsolódó hosszú sorokat szavazáskor még nem láttak Szegiben.

"Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni" - derül még ki a Kúria által jegyzett dokumentumból.

A független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot (39,77 százalék) kapott.

A furcsa választás miatt a helyiek egy része petíciót indított, amit június 14-én átadtak a Helyi Választási Bizottságnak. A petíciót 59-en írták alá. Innen került az ügy a Kúriáig. A bíróság kimondta: objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. Olyan emberek is szavazhattak ugyanis, "akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikat a választási eredmény befolyásolása érdekében leadhassák".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×