eur:
396.44
usd:
370.33
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
iskola ábécé
Nyitókép: Pixabay

Pedagógusok Szakszervezete: három területen különösen nagy gondot okoz a létszámhiány

Pozitív lépésnek tartja a pedagógusbérek idei emelését a Pedagógusok Szakszervezete, de a pedagógushiányt ez nem oldotta meg, így további intézkedésekre lenne szükség. Különösen az óvodákban, a gyermekvédelemben és a gyógypedagógia területén okoz komoly nehézségeket a létszámhiány.

Hivatalos statisztika csak szeptember végén lesz, de a Pedagógusok Szakszervezetének tapasztalatai szerint a béremelés után csak az elvándorlás üteme csökkent. Az óvodákban például sokszor dajkákkal próbálják pótolni az óvónőhiányt, de komoly gondokat okoz a létszámhiány a gyógypedagógiában és a gyermekvédelemben is - mondta a tanévzáró sajtótájékoztató után Totyik Tamás, a PSZ elnöke.

"A gyermekvédelemben lévő, illetve a gyógypedagógiai ellátásban részesülő gyerekeknek az alkotmányos jogai sérülnek, ugyanis nem a számukra előírt fejlesztést kapják az esetek döntő többségében, hanem csak a töredékét. Autista gyerekek ellátását nem az autizmusra felkészített szakemberek végzik, fejlesztő pedagógusok látják el a logopédusok feladatát, mert nincs elegendő logopédus sem. Az ombudsmantól elvárnánk, hogy lezárja a vizsgálatot és megfelelő lépésekre kényszerítse a kormányt" - hangsúlyozta.

A PSZ elnöke beszélt a kifizetetlen túlórák gyakorlatáról is. Elmondása szerint a bíróság sorra a pedagógusokat hozza ki pernyertesnek, a tankerületnek pedig többe kerül az ügyvéd, mint a visszatartott járandóság.

A Pedagógusok Szakszervezete az érettségit is értékelte. Totyik Tamás szerint a Nemzeti alaptanterv csődöt mondott, ráadásul továbbra is még több tananyagot akarnak a gyerekek fejébe "önteni".

"Nagyon nagy veszélynek tartjuk azt, hogy át akarnak térni a kormány egyes politikusainak javaslata alapján a a poroszos oktatásra, ami egy időbeli visszautazást jelentene, és nem a 21. századi modern technológiákhoz alkalmazkodó oktatást segítené elő" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Hangsúlyozta azt is, hogy a további elvándorlás érdekében a munkaterhek csökkentésére lenne szükség, de rendezni kellene a nevelést-oktatást segítő kollégák bérét is, nélkülük ugyanis félkarúak - fogalmazott Totyik Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×