eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Jöhet a kórházakban az arcfelismerős beléptetés

A választás után nyújtotta be a kormány az egészségügyről szóló salátatörvényt. Ma lesz a parlamenti vitája és a zárószavazás.

Több intézkedés is bekerült a hétfőn benyújtott terjedelmes salátatörvénybe, a módosító javaslatok után még aznap összehívták a Törvényalkotási Bizottságot - írja a 24.hu. A tervezet fontosabb pontjai:

  • az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban
  • kötelező szűrések 18 év felett
  • arcfelismerős beléptetés az egészségügyi dolgozóknak
  • kórházigazgatók összeférhetetlenség alóli felmentése
  • létrehoznak egy alapítványt, amely dönthet egészségügyi méltányossági kérelmek elbírálásában
  • kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadása

Ügyeleti rendszer

Október elsejétől működik új majd rendszerben a fővárosi háziorvosi ügyelet, akkor Budapest is csatlakozik az összes megyéhez, ahol már nem az önkormányzatok, hanem a mentőszolgálat szervezi az ügyeleti ellátást.

Kötelező szűrések

Az egészségügyért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes egészségügyi szűréseket a 18 év felettiek számára is. Jelenleg csak a 0-18 év közötti életkorban előírt szűrések kötelezőek.

Egységes beléptető rendszer

Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezethetik az egységes beléptető rendszert, így nyomon követhetővé válik a dolgozók intézményekbe történő belépése, kilépése és benntartózkodása. A tervezet szerint kamerákat helyeznek el az egészségügyi intézményekbe, a rendszer videó arckép-azonosításon alapuló technológiával fog működni.

Intézményvezetők összeférhetetlenség alóli felmentése

A törvényjavaslat lehetővé tenné az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését, ha az ellátási érdekből történik. A felmentésre vonatkozó engedély megadásának feltételeit, ideértve az ellátási érdek meghatározását is, a kormány fogja rendeletben meghatározni.

Alapítvány

A kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

Kórházban hagyott újszülöttek

A tervezett módosítás lehetővé teszi, hogy az kórházban hagyott gyermekeket minél hamarabb örökbe lehessen fogadni. A javaslat szerint amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbe fogadható.

Mindemellett a most benyújtott salátatörvénnyel fölhatalmazzák a vármegyei kórházakat arra is, hogy a területükön szabadon rendelkezzenek a városi kórházak kapacitásaival, átszervezhetnek, de akár meg is szüntethetnek ellátásokat.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×