eur:
396.74
usd:
371.47
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Budapest, 2024. február 26.Orbán Viktor miniszterelnök (b) gratulál Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

És most vissza a Parlamentbe! – Orbán Viktor is szót kérhet, új minisztert választhatnak

Már a választás másnapján, hétfőn, utána pedig kedden is összeül az Országgyűlés. A képviselők módosítják az alaptörvényt és a gyermekvédelmi szabályokat, illetve új alkotmánybírósági elnököt választanak.

Az ügyészség és a magyar haditengerészek napjáról emlékezik meg az Országgyűlés hétfőn délután 1 órakor, majd napirend előtti felszólalások következnek.

A vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választások után

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Interpellációk, kérdések és azonnali kérdések is lesznek, majd a képviselők titkos szavazással döntenek arról az ellenzéki indítványról, amely megfosztaná hivatalától az államfőt. Az ellenzék egy része szerint Sulyok Tamás ügyvédként olyan szerződésekhez adta a nevét, amelyeknek köszönhetően külföldiek jutottak magyar földtulajdonhoz. Ezt a köztársasági elnök cáfolta. A témával összefüggésben a törvényhozás május 31-i rendkívüli ülésén a DK-s Gyurcsány Ferenc keveredett vitába az ülésvezető Latorcai Jánossal. "Sulyok Tamás köztársasági elnök véleményünk szerint köztörvényes bűnöző" - mondta akkor Gyurcsány Ferenc. "Kérem, hogy próbálja a jelzős szerkezeteket finomítani" - javasolta Latorcai János, mire Gyurcsány Ferenc ezt felelte: "nem tudom".

A Sándor-palota közleményben tudatta, hogy Sulyok Tamás soha nem követett el törvénytelenséget, és pert indít a rágalmazók ellen.

A hétfői ülésnap hátralévő részében a parlament egyebek mellett még egyszer megvitatja az alaptörvény és a gyermekvédelmi szabályok tervezett módosításait, másnap, kedden pedig szavaz ezekről. Az alaptörvénybe beleírják, hogy a köztársasági elnök pedofiloknak nem adhat kegyelmet, az igazságügyi miniszter ellenjegyzési kötelezettségét pedig eltörlik az ilyen döntések esetében.

"Egy olyan elnöki döntésre derült fény, ami súlyos hiba volt. Nyilvánvaló, hogy ez a súlyos hiba nem ismétlődhet meg, ezért Orbán Viktor miniszterelnök úr kezdeményezte az alaptörvényünk módosítását, és egy javaslatot terjesztett a Tisztelt Ház elé" - fogalmazott korábban Tuzson Bence.

A gyermekvédelmi szabályok szigorítását az egész rendszer felülvizsgálata előzi meg.

"Soron kívüli hatósági ellenőrzést rendeltünk el az összes, azaz 530 bentlakásos gyermekintézményben, állami, nem állami, civil, egyházi fenntartású intézményekben egyaránt" - ígérte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Országgyűlés kedden titkos szavazással új alkotmánybírósági elnököt választ. Sajtóhírek szerint Sulyok Tamás helyét Juhász Imre veszi át az Alaptörvény felett őrködő testület élén.

Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×