eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Unsplash.com

Atomenergetikai megállapodást írt alá Fehéroroszországgal Szijjártó Péter - a nap hírei

Késik az otthonfelújítási program. Csaknem 200 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra.

Mégsem indul el a jövő héten az otthonfelújítási program, a kormány a következő ülésén annak feltételeiről és ütemezéséről. Az Energiaügyi- és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye arra utal, hogy érdemi változások lesznek a programban, még szélesebb kör számára teremthetve lehetőséget a támogatás igénybevételére.

Magyarország a sereghajtók között van a családtámogatások tekintetében – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az EU-ban az egy főre jutó családtámogatások átlagos összege 777 euró, több mint 303 ezer forint, nálunk mindössze 292 euró, ezzel a sereghajtó, 24. helyet foglaljuk el az uniós országok rangsorában.

Csaknem 200 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály közösségi oldalán arról számolt be: a 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást jelent a tanárok és óvónők költségvetésből előfinanszírozott fizetésemeléséhez.

Május utolsó napján a hazai üzemanyagárak már várhatóan nem módosulnak, ugyanis a nagykereskedelmi árak változatlanságáról jött információ a piacról - írja a holtankoljak.hu. Így a 95-ös benzin átlagos ára literenként 600 forint, míg a gázolajé 603 forint marad.

Az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak emelkedési ütemének csökkenésére számít a Magyar Nemzeti Bank. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása.

Nem ért egyet az M76-os autóút építése kapcsán az építési és közlekedési miniszter ötletével a korábbi innovációs és technológiai miniszter – írja a Portfolio a zaol.hu cikke alapján. Lázár János a nagykanizsai kampányútján beszélt arról, hogy az M76-os autóút helyett a 74-es utat kellene fejlesztenie a kormánynak. Palkovics László azonban úgy látja, így egy félbehagyott autópálya maradna az M76-os.

Jelentős áremelést jelentett be a Digi. Aki szerelőt hív, annak július 6-tól a jelenlegi több mint kétszeresét, 11 500 forintos kiszállási díjat kell fizetnie. Az óradíj 40 százalékkal, 7000 forintra emelkedik.

Megvásárolja az állam a Dürer Park irodaházait - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Városliget mellett felhúzott irodakomplexumba a minisztérium mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM és a Garantiqa költözhet, várhatóan 2025 elején.

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére az idén. Az órabérek régiónként eltérőek: a legkevesebbet az Alföldön, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala vármegyében, valamint a fővárosban és Pest vármegyében fizetnek a diákoknak.

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat összesen 70 millió forintos kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a GVH eljárásának eredményeként. Az Eventim a vásárlásoknál nem tájékoztatta kellő időben a fogyasztókat bizonyos jegyáron felüli díjakról.

Mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint 5 évvel ezelőtt. A június 9-ei választáson csaknem 7 millió 855 ezren szavazhatnak.

Magyarország minden, szankciók által nem érintett területen fejleszteni kívánja az együttműködést Fehéroroszországgal - erősítette meg Minszkben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, atomenergetikai együttműködési megállapodást is aláírtak. Ezen túl Magyarország a következő szezonban is fogadja a fehérorosz labdarúgó-válogatottat, amely csak semleges pályán játszhat nemzetközi tornán.

Fehéroroszország felfüggesztette részvételét a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló szerződésben. Minszk területét az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátotta, mielőtt az 2022 februárjában elindította az általa különleges hadműveletnek nevezett háborút.

A súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térségben. Eközben az Európai Bizottság bejelentette: lezárja a Lengyelországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárást, mert már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

Házkutatást tartott a belga rendőrség egy európai parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, orosz propaganda terjesztésének gyanúja miatt. A belga ügyészség azt vizsgálja, hogy a Kreml fizettet-e uniós képviselőknek, hogy az Európa Hangja hírportálon keresztül az orosz propagandát népszerűsítsék.

Kína négylépcsős terv alapján, háború nélkül venné át Tajvan irányítását a washingtoni hadtudományi intézet tanulmánya szerint. A stratégia szerint megzavarnák a társadalmi rendet, szabotálnák az infrastrukturális központok munkáját, aláásnák a tajvani-amerikai kapcsolatokat, katonai akciókat és tengeri blokádokat hajtanának végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×