eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Unsplash.com

Atomenergetikai megállapodást írt alá Fehéroroszországgal Szijjártó Péter - a nap hírei

Késik az otthonfelújítási program. Csaknem 200 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra.

Mégsem indul el a jövő héten az otthonfelújítási program, a kormány a következő ülésén annak feltételeiről és ütemezéséről. Az Energiaügyi- és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye arra utal, hogy érdemi változások lesznek a programban, még szélesebb kör számára teremthetve lehetőséget a támogatás igénybevételére.

Magyarország a sereghajtók között van a családtámogatások tekintetében – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az EU-ban az egy főre jutó családtámogatások átlagos összege 777 euró, több mint 303 ezer forint, nálunk mindössze 292 euró, ezzel a sereghajtó, 24. helyet foglaljuk el az uniós országok rangsorában.

Csaknem 200 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály közösségi oldalán arról számolt be: a 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást jelent a tanárok és óvónők költségvetésből előfinanszírozott fizetésemeléséhez.

Május utolsó napján a hazai üzemanyagárak már várhatóan nem módosulnak, ugyanis a nagykereskedelmi árak változatlanságáról jött információ a piacról - írja a holtankoljak.hu. Így a 95-ös benzin átlagos ára literenként 600 forint, míg a gázolajé 603 forint marad.

Az infláció mérséklődésével a kgfb-díjak emelkedési ütemének csökkenésére számít a Magyar Nemzeti Bank. Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása.

Nem ért egyet az M76-os autóút építése kapcsán az építési és közlekedési miniszter ötletével a korábbi innovációs és technológiai miniszter – írja a Portfolio a zaol.hu cikke alapján. Lázár János a nagykanizsai kampányútján beszélt arról, hogy az M76-os autóút helyett a 74-es utat kellene fejlesztenie a kormánynak. Palkovics László azonban úgy látja, így egy félbehagyott autópálya maradna az M76-os.

Jelentős áremelést jelentett be a Digi. Aki szerelőt hív, annak július 6-tól a jelenlegi több mint kétszeresét, 11 500 forintos kiszállási díjat kell fizetnie. Az óradíj 40 százalékkal, 7000 forintra emelkedik.

Megvásárolja az állam a Dürer Park irodaházait - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Városliget mellett felhúzott irodakomplexumba a minisztérium mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM és a Garantiqa költözhet, várhatóan 2025 elején.

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére az idén. Az órabérek régiónként eltérőek: a legkevesebbet az Alföldön, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala vármegyében, valamint a fővárosban és Pest vármegyében fizetnek a diákoknak.

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat összesen 70 millió forintos kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a GVH eljárásának eredményeként. Az Eventim a vásárlásoknál nem tájékoztatta kellő időben a fogyasztókat bizonyos jegyáron felüli díjakról.

Mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint 5 évvel ezelőtt. A június 9-ei választáson csaknem 7 millió 855 ezren szavazhatnak.

Magyarország minden, szankciók által nem érintett területen fejleszteni kívánja az együttműködést Fehéroroszországgal - erősítette meg Minszkben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, atomenergetikai együttműködési megállapodást is aláírtak. Ezen túl Magyarország a következő szezonban is fogadja a fehérorosz labdarúgó-válogatottat, amely csak semleges pályán játszhat nemzetközi tornán.

Fehéroroszország felfüggesztette részvételét a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló szerződésben. Minszk területét az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátotta, mielőtt az 2022 februárjában elindította az általa különleges hadműveletnek nevezett háborút.

A súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térségben. Eközben az Európai Bizottság bejelentette: lezárja a Lengyelországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárást, mert már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

Házkutatást tartott a belga rendőrség egy európai parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, orosz propaganda terjesztésének gyanúja miatt. A belga ügyészség azt vizsgálja, hogy a Kreml fizettet-e uniós képviselőknek, hogy az Európa Hangja hírportálon keresztül az orosz propagandát népszerűsítsék.

Kína négylépcsős terv alapján, háború nélkül venné át Tajvan irányítását a washingtoni hadtudományi intézet tanulmánya szerint. A stratégia szerint megzavarnák a társadalmi rendet, szabotálnák az infrastrukturális központok munkáját, aláásnák a tajvani-amerikai kapcsolatokat, katonai akciókat és tengeri blokádokat hajtanának végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×