eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Unrecognizable old man working on interior of new house or flat.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

A tervezettnél később indul az otthonfelújítási program

A Portfolio úgy értesült, hogy június 3., hétfő helyett néhány héttel később indul az otthonfelújítási hitelprogram, mert nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék. Később az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt.

A gazdasági lap két, egymástól független piaci forrásból is úgy értesült, hogy a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel, így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit). A Portfolio úgy tudja, nem "pénzkérdés" áll a háttérben, vagyis nem a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg finanszírozása körül akadtak gondok.

Mint írták, a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre, márpedig ebben szerepelnének egyebek mellett a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó vagy például az utófinanszírozást szabályozó kitételek.

A lap szerint néhány hetes csúszásról lehet szó, egyik alkalommal július 1-jei kezdődátumról hallottak.

Később az Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki, melyben közölte: a felhívástervezetének társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű (több mint 500) javaslatra tekintettel

következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását.

Azt írták, hogy a várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére, illetve hogy a későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

A tárca szerint a teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.

A programról

Az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×