eur:
395.75
usd:
369.7
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Unrecognizable old man working on interior of new house or flat.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

A tervezettnél később indul az otthonfelújítási program

A Portfolio úgy értesült, hogy június 3., hétfő helyett néhány héttel később indul az otthonfelújítási hitelprogram, mert nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék. Később az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt.

A gazdasági lap két, egymástól független piaci forrásból is úgy értesült, hogy a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel, így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit). A Portfolio úgy tudja, nem "pénzkérdés" áll a háttérben, vagyis nem a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg finanszírozása körül akadtak gondok.

Mint írták, a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre, márpedig ebben szerepelnének egyebek mellett a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó vagy például az utófinanszírozást szabályozó kitételek.

A lap szerint néhány hetes csúszásról lehet szó, egyik alkalommal július 1-jei kezdődátumról hallottak.

Később az Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki, melyben közölte: a felhívástervezetének társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű (több mint 500) javaslatra tekintettel

következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását.

Azt írták, hogy a várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére, illetve hogy a későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

A tárca szerint a teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.

A programról

Az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×