eur:
395.95
usd:
369.2
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Megvan az időpont, Karsai Dániel „vágja a centit”

Az alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyarországi eutanázia-szabályok megváltoztatásáért, már csak június közepéig kell várnia az ítéletre.

Karsai Dániel újabb Facebook-poszttal jelentkezett annak apropóján, hogy levelet kapott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától – írja a 24.hu.

Az alkotmányjogász ALS-betegségben szenved, aminek utolsó szakasza vegetatív létezés, amely – mint fogalmaz – nélkülöz mindenfajta értelmet és méltóságot. Az ügyvéd szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét, ám Magyarországon erre nincs jogi lehetőség, sőt arra sincs mód, hogy ebből a célból valaki külföldre távozzon, és ott fejezze be emberhez méltón az életét.

Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

Ugyanakkor a magyar kormány álláspontja szerint az állam mérlegelési körébe tartozik, hogy biztosít-e, és, ha igen, milyen életvégi döntéseket az egyén számára, mert ez nem tartozik a magánszféra körébe.

November végén volt a tárgyalás Strasbourgban, ahol a felek elmondhatták álláspontjukat, valamint zárt körben szakértőket hallgattak meg, januárban pedig újabb észrevételeket tehettek. Karsai Dániel a Momentummal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be arról, hogy a módosítsák a büntető törvénykönyvnek az öngyilkosságban való közreműködést szankcionáló szabályait, és a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedőknek segítséget nyújtókat ne büntessék.

Az alkotmányjogász bejegyzésében azt írja: „Ha egyszer egy üzlet beindul, akkor beindul. Az Alkotmánybíróság most szerdán dönt a népszavazási ügyekben. De ami sokkal fontosabb, megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13., 10.00. Az ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki. Most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című sci-fiből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit".

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×