eur:
397.59
usd:
371.9
bux:
70474.9
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: képernyőkép: Időkép.hu videó

Ezt a csodát tavaly már megcsinálta a Balaton

A hétvégére egy centivel nőtt a Balaton vízszintje.

120 centire emelkedett a Balaton vízszintje a hétvégére. Ebben az időszakban ez már nem megszokott, általában május elejéig tart ez a folyamat.

Tavaly szeptemberben volt hasonló, szokatlan folyamat. Akkor azt írtuk, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint a tó jelenleg (szeptember 1-jén) 102 centis, ami egy centis emelkedést jelentett. Magyarán nyár végén, amikor apadni szokott, pont ellentétes folyamat zajlott. Sőt, 2023 májusában a 116 centis szintnél arról írtunk, hogy lassan kiönt a Balaton. Nem csoda, hogy utána nem sokkal elkezdték apasztani a tavat és ez tette akkor lehetővé, hogy megnyissák a Sió-zsilipet, így a Bahart hajói ks kompjai, több év várakozás után, felússzanak a tóra.

Idén is már sokáig nyitva volna a felújított zsilip. A Balaton ugyanis tavasszal már 125 centiméter felett is járt. ami jóval a meghatározott téli üzemszint felett volt. Január végén nyitották meg és az "óvatos" vízeresztés április 24-ig tartott.

Azóta már volt a vízszint 119 centi is, most ez hízott vissza 120-ra. Mindez kedvező, hiszen 2023-ban is nagyjából ekkora víztömeggel várta a nyarat a magyar tenger.

Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Megjelent a jogszabály, újabb 41 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azonban még így is ugyanennyi adósságuk marad az intézményeknek, és havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik. Az Orvostechnikai Szövetség érteni véli a Pénzügyminisztérium álláspontját. A Magyar Kórházszövetség a költségvetésbe írt garanciákat szeretne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
ESG-index bevezetését tervezi az Erste Bank - Így támogatná a kkv-szektor zöldülését

ESG-index bevezetését tervezi az Erste Bank - Így támogatná a kkv-szektor zöldülését

A kkv-szektor aktualitásairól, a fenntartható működésről, a társadalmi-környezeti felelősségvállalásról, valamint arról is szó volt az Erste Bank sajtóreggelijén, hogy idén milyen gazdasági, üzleti környezetben kell helytállniuk a kis- és középvállalkozásoknak, illetve mikor érdemes belevágni a felkészülésbe az ESG-törvény előírásainak teljesítését illetően. Az Erste kkv üzletágának, valamint fenntarthatósági irodájának vezetői arról is beszámoltak, hogy egy ESG-index bevezetését tervezik a kkv-szektorból érkező partnereik számára is, a nagyvállalatoknál ugyanis ez már működik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×