eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A vezérkari főnök szerint a magyar hadseregnek fel kell készülni a konfliktusra - a nap hírei

Az illegális migráció miatt Lengyelország tovább erősíti keleti határszakaszát. Rafahi offenzívájának leállítására szólította fel az izraeli hadsereget az ENSZ-főtitkár.

A Honvéd vezérkar főnöke szerint a magyar hadseregnek fel kell készülni a konfliktusra. Böröndi Gábor a Ludovika Fesztivál részeként megtartott Száznapos ünnepségen úgy fogalmazott: a magyar hadseregnek fel kell arra készülnie, ami az alap rendeltetése: nem béketámogató műveletekre, nem katasztrófavédelemre, hanem konfliktusra, ami egész embert kíván.

Sorsdöntő napnak nevezte Európa történelmében június 9-ét a Fidesz elnöke. Orbán Viktor Esztergomban folytatta kampánykörútját. Hernádi Ádámmal, a város polgármesterével tárgyalt, majd választópolgárokkal találkozott. A kormányfő azt mondta: az európai választásra az utókor majd úgy emlékszik vissza, hogy a "háború vagy béke" kérdésében hozott döntést.

Tisztességes fizetéseket, nyugdíjakat, európai egészségügyet és oktatást ígért a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti választási listavezetője ajkai kampányrendezvényén. Dobrev Klára beszédében úgy fogalmazott, június 9-én az embereknek arról kell dönteniük, hogy milyen országot szeretnének.

Közmunkára ítélte a bíróság a Demokratikus Koalíció politikusát gyülekezési törvénnyel való visszaélés" miatt. Az ellenzéki párt szerint viszont azért, mert az Orbán-kormány tagjait kérdezte a pedofilbotrányról. A politikus fellebbez a döntés ellen.

A Balatont nem szabad megosztani és kizárólagossá tenni, hiszen az a magyar nemzeté, és közös felelősség, hogy ez hosszú ideig így is maradjon – jelentette ki az MSZP pártigazgatója. Molnár Zsolt írásbeli kérdést nyújtott be a területfejlesztési miniszterhez, hogy megtudja, milyen stratégiát követ majd a Balatont érintő kérdésekben.

A vártnál lassabb kilábalásra számít a gazdaságban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Népszavának nyilatkozó Parragh László a valódi nehézségeket a külpiacok bizonytalanságában látja: a magas energiaárakban, az ukrajnai és a Közel-Keleti háborúkban, illetve a német gazdaság gyengélkedésében. Ám úgy látja, ha beindul a növekedés, az már tartós lesz.

Többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók. Az állam megtéríti számukra a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat, az év elejéig visszamenőleg. A csaknem 100 településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak - közölte az energiaügyi tárca.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem díszpolgára lett Matolcsy György – közölte a jegybank. Az elismerést az MNB elnöke ünnepélyes keretek között ma vette át az egyetem szenátusi ülésén.

Lengyelország megkezdte teljes keleti határszakaszának további megerősítését - jelentette be a lengyel miniszterelnök a lengyel-fehérorosz határnál. Donald Tusk azután látogatta meg a határőrség és a hadsereg egységeit, miután jelentések érkeztek arról, hogy a fehérorosz titkosrendőrség több száz migránst szállított a lengyel határra, hogy összehangolt átkelési kísérlettel nyomás alá helyezzék a lengyel határvédelmet.

Az orosz erők 5 határ menti falut foglaltak el a tegnap (pén) indított offenzívájuk során Harkiv régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium. Eközben helyi tisztségviselők közölték: 5-en meghaltak és 9-en megsebesültek Ukrajna drón- és tüzérségi csapásaiban, amelyek az orosz határ menti belgorodi és kurszki régiót, valamint a megszállt Donyeck városát érték.

A cseh elnök szerint Oroszország nem elégszik meg Ukrajna területének egy részével, és ártani fog Európának. Petr Pavel a Die Presse osztrák napilapnak arról beszélt, hogy hosszabb konfrontáció kezdődik Európa és Oroszország között, és ez nem feltétlenül katonai jellegű lesz.

Rafahi offenzívájának leállítására szólította fel az izraeli hadsereget az ENSZ-főtitkár. António Guterres hangsúlyozta: a helyzet kritikus, egy nagyszabású szárazföldi támadás hatalmas humanitárius katasztrófához vezetne, és ellehetetlenítené az ENSZ erőfeszítéseit az emberek támogatására, miközben éhínség fenyeget.

Botrányok előzik meg az Eurovíziós Dalfesztivál ma esti, svédországi döntőjét. Korábban Malmőben már több ezren tiltakoztak a zsidó állam és fellépője, és Izrael Gázai övezeti katonai offenzívája ellen. A szervezők most a győzelemre is esélyesnek tartott holland versenyzőt zárták ki a megmérettetésből, aki korábban Izrael elleni megjegyzéseivel zavarta meg az elődöntőbe jutott országok sajtótájékoztatóját. A dalverseny izraeli fellépője ellen Finnországban is tiltakoztak.

Több mint ezer környezetvédelmi aktivista tiltakozott a Tesla autógyár egyetlen európai telephelyénél tartott, békés felvonuláson, Berlin külvárosában. A felszólalók arról beszéltek, hogy az autógyárak és politikai támogatóik felelősek azért, hogy kiárusítják az állampolgárok életét, amit meg kell akadályozni.

Nem lehet majd sörözni több spanyol strandon, amivel az úgynevezett buliturizmusnak szeretnének gátat szabni. A Baleár-szigetek kormánya úgy döntött, hogy Mallorca és Ibiza egyes részein drasztikusan visszafogják a nyilvános alkoholfogyasztást. A szabályszegőket 500 és 1.500 euró közötti pénzbírsággal sújtják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×