eur:
385.57
usd:
354.64
bux:
68331.78
2024. május 21. kedd Konstantin
Autós emeli le a töltőpisztolyt a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benzinár: kéthetes ultimátumot adott a kormány az üzemanyag-kereskedőknek

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány szerdai ülése után tett bejelentést.

Nagy Márton már április elején tárgyalt a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőivel arról, hogy a korábbi megállapodásuk ellenére a hazai üzemanyagárak drágábbak a régiós átlagnál. A nemzetgazdasági miniszter után ezek után jelezte, hogy a kormány tárgyalni fog arról, hogy beavatkozzon-e a piaci árakba. Ezzel párhuzamosan április 19-én először hivatalosan is publikálta a közép-európai országok benzin- és gázolajátlagárait.

A kormány a szerdai ülésén tárgyalt is a lehetséges megoldásokról, és Nagy Márton a Karmelita kolostorban tartott tájékoztatóján közölte, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti korábban megkötött megállapodást érvényre juttatása érdekében a kormány felszólítja az üzemanyagár-forgalmazókat, üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. Ez a felhívás a 95-ös benzinre és a gázolajra vonatkozik.

A miniszter jelezte, hogy az objektív módon meghatározott régiós átlagot a KSH közli minden pénteken 8.30-kor, és a kormány ezeket az üzemanyagárakat szeretné látni a hazai töltőállomásokon. Nagy Márton megemlítette, hogy a héten már a Mol több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat, így a gázolaj átlagára péntektől 633 forint, a benziné pedig 647 forint lesz.

"A kormány ugyanakkor megállapította, hogy mindez kedvező elmozdulás, de ez még nem elég, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak, mint a régiós átlagszint. Azt gondoljuk, hogy a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén pedig még mindig 27 forint az eltérés, azaz ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest" – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton azt is hangsúlyozta, hogy a kormány most nyomatékosan kér minden üzemanyag-kereskedőt, hogy a régiós árakat érjék el a lehető legrövidebb időn belül. "A kormány most időt adott az üzemanyag-kereskedőknek, méghozzá két hetet, hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza, két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha az üzemanyag-kereskedők ez az időszak alatt nem térnek vissza a régiós átlagárakhoz" – mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×