eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Man mowing the grass with a manual petrol lawnmower.
Nyitókép: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

Mikor szabad füvet nyírni? Van, ahol kétszázezres bírságot is lehet kapni

A főváros agglomerációjában eltérő csendrendeletek vannak érvényben, Pátyon például vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezett a zajkeltés, így a fűnyírás sem.

Már javában tart a szezon, újra felzúgtak a fűnyírók, aminek nem igazán örülnek a hétvégén pihenni vágyó családok. A budapestkornyeke.hu portál utánajárt, hogy a főváros agglomerációjában milyen csendrendeletek vannak érvényben. Mint írják, általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között, de a legtöbb agglomerációs településen még szombaton 8-tól 18 óráig is engedélyezett a fűnyírás.

A Pest vármegye Pátyon viszont nagyon szigorú szabályozás van érvényben, ugyanis a helyi önkormányzat vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton este 8-ig lehet zajongani a településen, a hétköznapokon pedig csak 8 és 20 óra között lehet nagy zajjal együtt járó munkákat végezni.

Érden engedékenyebb az önkormányzat, ott hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet hangosabb tevékenységeket végezni, vasárnapra nincs semmilyen szabály előírva. Aki viszont megszegi a szabályokat Érden, komoly bírsággal kell számolnia:

magánszemély 50 és 200 ezer forint közötti, míg jogi személy vagy cég akár egymillió forintos büntetést is kaphat.

Mogyoródon ugyanakkor viszonylag lazább szabályok vannak érvényben a zajkeltéssel kapcsolatban. Itt nem határoztak meg pontos időkorlátokat a zajkeltés tilalmára vonatkozóan.

A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. A helyi szokások alapján egy kertes családi házas övezetben vagy egy volt zártkertben nem szokatlan a szombat délelőtti, délutáni, esti ház körüli munka és zaj. Ugyanakkor általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkácsgépek használata vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszan tartó zajkeltés.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×