eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
vendégmunkás fülöp-szigetek   Fun diverse male and female distribution warehouse workers take selfie while on break.
Nyitókép: SDI Productions/Getty Images

Meglepő állami adat a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokról

A KSH és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - módszertani okok miatt - eltérően méri a vendégmunkások számát.

A KSH a napokban tette közzé Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványát, amelyből az derült ki, hogy tavaly a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, miután a harmadik országbeli munkavállalók száma jócskán megugrott. A legtöbben (5,1 ezer fő) a Fülöp-szigetekről érkeztek, akik már 6724-en vannak, de jelentősen nőtt a vietnámi, a kirgiz, az indiai és az orosz alkalmazásban állók száma is, miközben a legnagyobb számú, ukrán, szlovák és román munkavállalóké csökkent.

Módszertani okok miatt azonban a KSH-nál sokkal pontosabban méri a vendégmunkások számát idehaza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, utóbbi ugyanis a kiadott munkavállalási engedélyek alapján közli az adatokat, ami értelemszerűen közelebb áll a valósághoz - írta most a vg.hu.

Az NFSZ adatai szerint, a 2023. december 31-én érvényes munkavállalási engedélyek száma alapján, tavaly év végén Magyarország területén 16 964 vietnámi, 11 210 Fülöp-szigeteki tartózkodott, összesen pedig 87 661 munkavállalási engedély volt kiadva nem szomszédos harmadik országok állampolgárainak.

A lap ugyanakkor rámutat, hogy ezek a számok a külföldi állampolgárok azon csoportjára vonatkoztak, akiknek hazai munkavállalása egyéni vagy összevont munkavállalási engedélyhez kötött. A Magyarországon munkát vállaló külföldieknek van azonban egy olyan csoportja is, akik nem engedélykötelesek és foglalkoztatásuk csupán bejelentési kötelezettséget von maga után. A munkáltatók 2023-ban ilyen formában 22 917 külföldi munkavállalót jelentettek be, legtöbben Fülöp-szigetekieket, egészen pontosan 9662 főt.

A napokban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az InfoRádióban arról beszélt, hogy jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6 százalék, miközben Szlovákiában 3,8 százalék, Lengyelországban 6,4 százalék, Csehországban pedig 17 százalék.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×