eur:
389.65
usd:
364.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Corporate business still-life, in high-end office environment
Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Szigorított a vendégmunkások foglalkoztatásán a kormány

A tiltás az állami cégekre vonatkozik.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről és a munkabér megtérítéséről szóló rendelet módosításáról.

Az új szabály alapján Magyarország területén beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély, foglalkoztatási célú tartózkodási engedély, vendégmunkás-tartózkodási engedély alapján történő munkavállalás céljából vendégmunkással nem hozhat létre foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt a kormány, kormánytag irányítása, felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, a költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt álló, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, olyan gazdasági társaság, amely felett az állam közvetlen vagy közvetett többségi befolyással rendelkezik, költségvetési szerv tulajdonosi joggyakorlása alatt áll – olvasható.

A rendelet magyarán megtiltja a vendégmunkások foglalkoztatását az állami, költségvetési szerveknél, valamint az állami irányítás alatt álló cégeknél, és azt a jövőben csak kivételes esetben engedélyezik. A szigorítás – mely a keddi napon lépett hatályba – a korábban szerződtetett munkavállalókat nem érinti – áll egyebek mellett a közlönyben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×