eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
MTI/Balázs Attila
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Egyre több magyar megy magánorvoshoz, a többség saját zsebből fizet

Egyre több magánegészségügyi szolgáltatónál lehet részletekben fizetni már a 30-40 ezer forintos alapvizsgálatokért is. Eddig csak a drágább, nagyobb műtéteknél volt erre lehetőség.

Tavaly tizenöt százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban – tájékoztatta a Népszavát a magánszolgáltatóknál online-időpontfoglalást, betegút menedzselést segítő szoftvereket működtető cég, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője. Gáspár Péter hozzátette: a magánegészségügyben a bevétel átlagosan húsz százalékkal nőtt, nyereség azonban nem volt az infláció miatt.

Az orvostechnikai eszközök és a protézisek az ügyvezető elmondása szerint 25-30 százalékkal drágultak, továbbá az energiaár-változások is növelték a költségeket. A megemelkedő kiadások a kórházi szolgáltatásokat nyújtóknak jelentik a legtöbb gondot, nekik akkor is működtetni kell a hét minden napján huszonnégy órában a klímát, a sterilizálót, a gyógyszerhűtőket, ha nincs fizető páciens.

A lap azt írja, a magánorvosokhoz járók 9-10 százaléka rendelkezik biztosítással, mindenki más saját zsebből fizet. A szolgáltatók közben elindultak a részletfizetés felé, ami Gáspár Péter véleménye szerint kamatmentes kölcsönt jelent. A részletfizetési lehetőséget egy algoritmus bírálja el. A páciens megadja a bankszámlaszámát, az algoritmus pedig ez alapján dönti el, hogy az illető jogosult-e a részletfizetésre vagy sem. Ezt eddig csak a drágább műtéteknél használták, azonban a magánegészségügy most indult el abba az irányba, hogy akár

egy járóbeteg-ellátásért fizetendő harminc-negyven ezer forintot is lehessen részletekben fizetni.

Gáspár Péter közölte: egyre több szolgáltató törekszik arra is, hogy ha egy páciens időpontot foglal, akkor azzal együtt zárolják a kezelés díját is. Hozzátette: ezt az is indokolja, hogy a lefoglalt időpontok húsz százalékát lemondják, ennek 16 százaléka pedig határidőn túli lemondás, vagyis akkor történik, amikor már az adott időpontra lehetetlen más beteget beírni.

Gáspár Péter arról beszélt, hogy

egy alap belgyógyászati vizsgálat vidéken, illetve a pesti oldalon 25-27 ezer forintba kerül, míg Budán 37-40 ezer forintba.

Az olcsóbb vizitdíjakért sem utaznak a páciensek, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgáltatót veszik igénybe – már nem feltétlenül az orvoshoz, inkább a magánegészségügyi szolgáltatókhoz kezdenek kötődni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×