eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

További 25 milliárdos plusz mozgástérről döntött a Fővárosi Közgyűlés

A főpolgármester szerint a kormányzat "tette a mérget az almába", az őt cáfoló képviselő szerint csak a választásokig akarja kibírni a városvezetés, utána "jön az özönvíz".

Az eddigieken felül további 25 milliárd forinttal növelik a fővárosi önkormányzat folyószámla-hitelkeretét - döntött a költségvetési rendelet módosításáról szóló előterjesztés részeként a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A főpolgármester jegyezte javaslatot 18 igennel, 11 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat a gazdálkodásához

  • az április 1. és szeptember 19. közötti időszakra legfeljebb 60 milliárd forint összegű,
  • a szeptember 20. és december 31. közötti időszakra pedig legfeljebb 30 milliárdos folyószámlahitelt vesz igénybe.

A fővárosi önkormányzat gazdálkodásában a bevételek, illetve a kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben, ezért az önkormányzatnak tartalékkeretre van szüksége a likviditásának folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében - mutattak rá a javaslatban.

Mint írták,

a március 1-jétől rendelkezésre álló 40 milliárdos folyószámlahitelkeret-állomány várhatóan március végén kimerül.

Ezért átmenetileg további 20 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szükség annak érdekében, hogy a kifizetési kötelezettségeket a második féléves iparűzési adóbevételek szeptember közepén esedékes megérkezéséig teljesíteni tudják.

A javaslat szerint a szeptember 20-ától rendelkezésre álló 25 milliárd forintos hitelkereten túl várhatóan további 5 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szüksége az önkormányzatnak a felmerülő kiadások rendezéséhez.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hivatkozott az Állami Számvevőszék megállapítására, miszerint a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetője. Megjegyezte: a kormány "elzárta a pénzt", és a fővárosnak arra sem volt lehetősége, hogy külső forrásból jusson pénzhez. A folyószámla-hitelkeret nyáron esedékes emelésére biztonsági tartalékként hivatkozott, és azt mondta, arra azért is van szükség, mert továbbra is várják a Lánchíd felújítására az államtól a 6 milliárd forintot, valamint a trolibuszbeszerzésre ígért 11 milliárd forintot.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben a Tarlós István vezette főváros 220 milliárd forint adósságot örökölt, de 2019-re már 200 milliárd forint volt a főváros kasszájában; mostanra a főváros súlyosan eladósodott, válságos helyzetben van. Az előterjesztés célja, hogy a főváros "működőképesen kibírja" a június 9-ei választásokig, és "utána jön az özönvíz": ugyanolyan pénzügyi helyzetet fog a városvezetés a következőre hagyni, mint a Demszky Gábor-féle - fűzte hozzá.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros nem tartotta be a Lánchíd felújításával kapcsolatban vállaltakat, ezért nem kapta meg a hatmilliárd forintot.

Karácsony Gergely főpolgármester Hófehérke almájára utalva azt mondta, az a kérdés, hogy "ki rakta a mérget az almába". Úgy vélte, kormányzati döntések sorozata tette a mérget az almába, miközben a város állítja elő a GDP 37 százalékát.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a meg nem valósult e-jegyrendszer ügyében született ítélet szerint a fővárosnak visszajáró 2,3 milliárd forintot a Flórián téri felüljáró felújítására fordítják. A rekonstrukció még az idén elkezdődhet. A felüljárót 2026 végéig, 5,5 milliárd forintból tervezik felújítani.

A testület jóváhagyta a kormányzat és a főváros között létrejövő, a kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladatok idei 12 milliárdos támogatás-felhasználásának szabályairól szóló szerződés megkötését.

Továbbá úgy döntöttek, hogy a bicskei gyermekotthonban történtek miatt felállított eseti bizottságnak március helyett az áprilisi közgyűlésen kell benyújtania a beszámolóját.

A testület az ülésen ismét elutasította a teherforgalmi behajtási díj eltörlésére vonatkozó kormányhivatali felhívást.

Módosították az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendeletet, és két XI. kerületi önkormányzati lakás esetében bérlőkiválasztási jogot biztosítottak az Utcáról Lakásba! Egyesületnek. A lakásokba a gyermekvédelmi szakellátásból kikerülő fiatalok költözhetnek majd.

Megszavazták a 24,3 millió forintos támogatást is a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak az aluljárókban lévő térfigyelő kamerák működtetésére.

A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőre, karmesterre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×