eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
vérvétel vérminta labor
Nyitókép: Pixabay

Folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése - a nap hírei

Egyelőre elutasítja a Vitézy Dávid által kezdeményezett főpolgármester-jelölti vitát Karácsony Gergely. A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat.

Tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése. A költségvetés erre a célra idén 450 millió forintot biztosít - erősítette meg a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a Bethesda Gyermekkórházban. A kórház főigazgatója közölte: a szűrések múlt havi újraindulása óta 2 újszülöttnél derült ki a rendellenesség.

10 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a Pannónia Ösztöndíjprogramban, amelynek célja, hogy a magyar egyetemisták, oktatók külföldi tapasztalatokat szerezhessenek a világ vezető egyetemein - közölte a kulturális tárca. A programban havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatják a résztvevőket.

Méltányos béremelést sürget a magyar felsőoktatás állami kézben lévő felsőoktatási intézményeiben dolgozóknak az MSZP. Hiller István volt oktatási miniszter szerint a pedagógus-béremelés bérfeszültséget okozott, ugyanis egy egyetemi hallgató egy évvel a diplomája megszerzése után többet keres, mint korábbi egyetemi oktatója.

Egyelőre elutasítja a főpolgármester-jelölti vitát Karácsony Gergely. A hivatalban levő főpolgármester a Telexnek azt mondta: addig nem hajlandó vállalni a vitát, amíg nem tisztázódik, hogy Vitézy Dávid és Szentkirályi Alekszanda közül melyik a valódi kihívója. Szerinte a volt államtitkár és a volt kormányszóvivő is a Fidesz embere. Korábban Vitézy Dávid levélben hívta vitára mind a 4 ellenfelét.

Péntektől ismét emelkednek az üzemanyagárak – írja a holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára 7, a gázolajé 5 forinttal lesz magasabb. A kutakon így várhatóan a 95-ös így 631, míg a gázolaj 648 forintba fog kerülni.

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet újabb féléves meghosszabbításáról is tárgyalt az Országgyűlés. A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus magyarországi következményei továbbra sem változtak.

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség, a megfizethető bérlakások számának növelése érdekében – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: a budapesti önkormányzat egy új lakhatási modell kidolgozásán dolgozik, miután a főváros az élen jár a nem megfizethető lakhatásban Európában.

Kilakoltatási moratórium bevezetését követeli a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője a Rákosrendezőre tervezett beruházás helyszínén kiemelte: elfogadhatatlan, hogy a területen lévő mintegy kéttucatnyi szolgálati lakásban élőknek 30 napja lesz elhagyni otthonát.

Kórus és tánckar nélkül tartják meg az esti Hunyadi László előadást az Operában, mert az intézményben folytatódik a sztrájk. A műszaki szakemberek sem vették fel a munkát – mondta az Indexnek Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A portálnak a Magyar Állami Operaház úgy reagált, hogy Bárány Balázs állításaiból egy szó sem igaz.

A fogyasztók megtévesztéséért 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a máltai bejegyzésű Lottoland cégre a Gazdasági Versenyhivatal. A társaság gyakorlatilag minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait.

Magyarország az idei elnökségi féléve alatt újraindítja a korábban megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unió és Malajzia között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter tárgyalt Szingapúrban is, kiemelve, hogy Magyarországnak és az Európai Uniónak is sok hasznot hoz az együttműködés.

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették mezőgazdasági járműveikkel a főutakat. A termelők csaknem 600 közúti csomóponton bénították meg a forgalmat, tiltakozásul az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen. Erről szóló tárgyalásaik a kormánnyal egyelőre nem vezettek eredményre, ezért a blokádot fenn akarják tartani, és országos sztrájkbizottságot hoznak létre.

Folyósította az Ukrajna megsegítésre létrehozott, 50 milliárd eurós új alap első, 4,5 milliárd eurós részletét az Európai Bizottság - jelentette be a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos. A támogatás biztosítja a szükséges likviditást Ukrajnának, hogy segítse az állam működésének finanszírozását.

Oroszország azt követeli Németországtól, hogy ne csak háborús bűntettként, hanem népirtásként ismerje el Leningrád második világháborús blokádját. Az orosz külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tájékoztatta Berlint erről a követeléséről.

Nagy-Britannia több mint 2 ezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe. A londoni külügyminisztérium szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé.

Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel és a Magyar Polgári Erővel. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt mondta: az európai parlamenti és a romániai parlamenti választáson egységet kell felmutatni az erdélyi magyar közösségnek, míg az önkormányzati választásokon marad a verseny.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×