eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Coronavirus outbreak. Scientist in laboratory.
Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Így néz ki a március 1-től hatályos eü-szakdolgozói béremelés

Bruttó 800 ezer forintra emelkedhet az egészségügyi szakdolgozók átlagos bére.

Az Economx arról készített összeállítást, hogy miképp változik az egészségügyi szakdolgozók bére március 1-jével, vagyis az új bértábla érvénybe lépésével.

Az átlagos alapbéremelés 20 százalékos a tavaly júliusi egységes, 18 százalékos béremelést követően.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően havi bruttó keresetük meghaladhatja a 800 ezer forintot.

Az egészségügyi területért is felelős Belügyminisztérium közleménye szerint a szakdolgozók keresete 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Az emelés csaknem 84 ezer munkavállalót érint.

Fontos változás még egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót - az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően - alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza.

Az új bértábla minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×