eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Eseti bizottságot állít fel a Fővárosi Közgyűlés a bicskei gyermekotthonban történtek miatt - a nap hírei

Összesen 1,8 milliárd forint kártérítést kapnak a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozói. Március elsején Moszkvában temetik el Alekszej Navalnijt.

Eseti bizottság felállításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés a bicskei gyermekotthonban történtek miatt. Az eseti bizottságnak március végi ülésén kell javaslatot tennie a rendelkezésre álló iratok és a személyes meghallgatások után. A közgyűlés támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó együttműködési megállapodást. Március 1-jétől kedvezőbb áron lehet megvásárolni a Budapest-bérletet. A teljes árú havibérlet ára 8.950 forint lesz, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. A BKK-járatokon ezentúl a Budapest-bérlet mellett a Pest vármegye- és az országbérletet is elfogadják.

Összesen 1,8 milliárd forintos követelést tartott jogosnak a bíró a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak kártérítési perében. Az áldozatok családtagjai közül 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forint értékben. Van, aki 5 milliót, és van, aki 80 millió forintot kap. A bíró kiemelte, hogy a kártérítés nem emberi életek pénzbeli értékéről szól, hanem az elszenvedett sérelem alapján az a díj, amely a hatályos jogszabályok alapján jár. A Viking-nek és a Panoráma Decknek az összeget 15 napon belül kell megfizetnie.

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban. Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: megszülettek az első támogatói döntések, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető, és ha az elosztó engedélye rendelkezésre áll, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése.

A magyar-szlovén-olasz földgázszállítási folyosó létrehozásáról is egyeztetett Rómában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Antonio Tajanival a tárgyalása után kiemelte: Németország után Olaszország a második legfontosabb célország a magyar kivitel számára. 2023-ban pedig a 8 milliárd eurót is meghaladta a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke.

Oroszország nem jelent veszélyt azokra az államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, a magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője újságírók ellőtt. Orbán Viktor tegnap a V4-es országok prágai csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak.

Pénteken temetik el Alekszej Navalnijt Moszkvában - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője. Kira Jarmis közlése szerint a politikust a főváros központjától távol eső, Marjino városrész egyik templomában búcsúztatják, a temetés pedig a közeli temetőben lesz. A politikus holttestét csak több mint egy héttel elhunyta után, családja és munkatársai követelésére adták ki

Oroszország segítségét kéri a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület. Transznisztria szerint a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára. Az oroszbarát terület képviselői egy tiraszpoli kongresszuson beszéltek erről. A hivatalos nyilatkozat szerint a szakadárok az orosz Szövetségi Tanácsát és a Dumát kérik arra, hogy hozzanak intézkedéseket a terület védelme érdekében. Az orosz külügyminisztérium reagálása szerint megvizsgálják a kongresszus felhívását. A Dnyeszter melléki területen több mint 220 ezer orosz állampolgár él.

Háború nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell a tagállamok fegyveres erőit. Kiemelte: Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának fejlesztésére és gyártására, biztosítani kell a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt.

Támogatja a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését az Európai Parlament. A testület a tagállamokra bízná annak eldöntését, kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt írna elő a kezdő járművezetők számára. A szabálytervezet azt célozza, hogy a sofőrök felkészültebbek legyenek a valós vezetési helyzetekre.

Közvetlen repülőjáratokat indít a Wizz Air Budapestről Brassóba, Brüsszelbe, Bukarestbe, Jerevánba, Stuttgartba és Valenciába. Az új úti célokra júniustól indulnak repülők, továbbá sűrűbben közlekednek majd az athéni, a bázeli, a glasgow-i, a madridi, a máltai, a milánói, a nápolyi, a nizzai, a római, valamint a párizsi járatok. A Wizz Air különgépeket is indít a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire Budapestről és Debrecenből.

Megdőlt tegnap az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord is. A HungaroMet közölte, hogy Körösszakálon 22 fokot mértek, a korábbi rekordot Sopron tartotta, 19,7 fokkal, azt még 1998-ban mérték. A fővárosban tegnap hajnalban Lágymányoson mindössze 9,1 fokig hűlt le a levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×