eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Európai Unió haderő fejlesztés.
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ursula von der Leyen: Európát fel kell készíteni az önvédelemre

Az Európai Bizottság elnöke szerint ugyan a háború talán még nincs a küszöbön, de az uniót fel kell készíteni arra, hogy képes legyen megvédeni az európai érdekeket és értékeket.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi, plenáris ülésének az "Európai biztonság és védelem megerősítéséről" tartott vitáján kijelentette: sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

"Az elmúlt években sok európai illúzió szertefoszlott. Közöttük az az illúzió, hogy a béke állandó" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: nincs helye több illúziónak, a világ olyan veszélyes hellyé vált, amilyen nem volt generációk óta.

Hangsúlyozta, hogy Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának kifejlesztésére és gyártására. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet, és

a következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást.

Csökkenteni kell Európa stratégiai függőségét olyan kritikus területeken, mint az energia, a kulcsfontosságú technológiák, a gazdasági kapacitások és a védelem. Európa az innovációra is összpontosítani fog, hogy biztosítsa előnyét azon új technológiák terén, amelyeket szerte a világon alkalmaznak a különböző konfliktusokban - folytatta.

Kijelentette: Európának "a korábbinál többet kell költenie, jobban kell költenie" védelemre, noha már nagy lépéseket tett a védelmi ipari és gyártási kapacitások növelése terén. A megnövelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy Európa nagyjából megkettőzze a lőszergyártást, 2025 végére évi kétmillió lövedékre - mondta.

Kijelentette: ideje beszélgetést kezdeni arról, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó hasznot katonai felszerelések közös vásárlására használják fel Ukrajna számára - mondta. Tájékoztatása szerint az EU védelmi innovációs hivatalt hoz létre Kijevben, ami - szavai szerint - még közelebb hozza Ukrajnát Európához, és lehetővé teszi, hogy minden tagállam támaszkodjon Ukrajna harctéri tapasztalatára és szakértelmére a védelmi ipari innováció terén.

A védelembe való befektetés azt jelenti, hogy Európa felelősséget vállal saját biztonságáért - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy Európának stabilitásra, békére és prosperitásra van szüksége. "Támogatjuk a közös védelempolitikát, valamint az európai védelmi ipar megerősítését elősegítő kezdeményezéseket" - fogalmazott az EP-képviselő, majd hozzátette: ez az Európai Unió Tanácsának élén júliusban kezdődő, féléves magyar elnökségnek is prioritása lesz.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a most vitatott EP-jelentés ideológiai alapú ahelyett, hogy az unió versenyképességének romlását próbálná visszafordítani. Kijelentette: az EP-jelentés ismét ideológiai okokból, alaptalanul támadja Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztost, aki - szavai szerint - elismerést érdemelne azért, hogy a bővítési politika lendületet kapott.

A Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítása az EU alapvető stratégiai érdeke - húzta alá.

"Ellenezzük a minősített többségi szavazásra irányuló javaslatokat" - fogalmazott Gál Kinga, majd kiemelte: az egyhangúság eltörlése súlyosan korlátozná a tagállamok szuverenitását. Elfogadhatatlannak nevezte a Magyarországgal szembeni ismétlődő politikai támadásokat, elítélte az orosz agressziót, és hangsúlyozta: Magyarország humanitárius eszközökkel erején felül támogatja és segíti Ukrajnát. Kijelentette ugyanakkor: Magyarország a béke pártján áll és határozottan kiáll amellett, hogy a háborús retorika és a fegyverszállítások helyett béketárgyalások útján minél hamarabb véget kell vetni a szomszédságban zajló pusztításnak.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik - Konzervatívok EP-képviselője a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: noha a NATO továbbra is szavatolja a biztonságot, Európának meg kell mutatnia, hogy egyedül is képes megvédeni saját népeit, kultúráját, értékeit. Ennek - mint kiemelte - előfeltétele a tagállami és uniós szintű jogi keretek megteremtése egy európai hadsereg létrehozására, harmonizált és integrált védelmi ipar létrehozása mellett közös katonai kezdeményezések és programok mentén.

Az EP-képviselő kiemelte: az Európai Bizottságnak a következő ciklus során legfőbb prioritásként kell kezelnie az európai védelem megerősítését.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen elnök közös uniós hadsereg, benne légierő és haditengerészet létrehozását, valamint a tagállami titkosszolgálatok összehangolását tervezi. Mindez létfontosságú az európai védelem szempontjából, tekintettel az európai területen elkövetett kibertámadások, célzott gyilkosságok és hibrid támadások jelentette orosz beavatkozásra - tette hozzá felszólalásában Gyöngyösi Márton.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×