eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kocsis Máté: körülbelül 20 törvény módosulhat az új gyermekvédelmi csomaggal

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Kocsis Máté az interjúban érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását, de mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely szerinte példaértékű. "Nincs apelláta ilyen esetben", ekkorát véteni nem lehet, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében - mondta a kegyelmi ügyről.

Körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.

Emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el - mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel -, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel. Jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell hogy essenek - fejtette ki.

A köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást a műsorban Kocsis Máté úgy jellemezte: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években - közölte.

Az államfőválasztás kapcsán megjegyezte: annak 1990 óta világos rendje van. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni. Miért nem jutott eszükbe ez akkor, amikor ők voltak többségben a parlamentben? - tette fel a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×