eur:
390.14
usd:
365.46
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanára, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja beszédet mond Versenyképességi mozaik című könyvének bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2022. május 13-án. Az Akadémiai Kiadó által kiadott kötet szerkesztője és egyik szerzője Csath Magdolna; a kilenc szerző között van egyetemi oktató, vállalati vezető és PhD-s hallgató is.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Csath Magdolna: mástól is elfogadtam volna a "jelölésre való jelölést"

A Mi Hazánk államfőjelöltje, Csath Magdolna közgazdász lenne. Szerinte a köztársasági elnöknek pártfüggetlen embernek kell lennie, akinek nemzeti értékrendje van. Az egyetemi tanár támogatja a közvetlen elnökválasztást.

Lemondott posztjáról Novák Katalin, a köztársasági elnök lépéséről idei első ülésén határoz az Országgyűlés. Az utódját csak ezen aktus után választhatják meg. A parlamenti pártok jelölhetnek új államfőt, de ehhez legalább negyven képviselő támogatása szükséges. A jelöltek közül a parlament választhat köztársasági elnököt, első körben kétharmados többséggel, ennek hiányában pedig abszolút többséggel. A kormánypártok még nem nevezték meg a jelöltjüket, az ellenzéki pártok viszont többet is.

"Azért vállaltam, mert egy ideje nagyon nem tetszik a légkör, ami az országban kialakult" – felelte Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az InfoRádióban arra a kérdésre, hogy miért mondott igent a Mi Hazánk államfőjelölti felkérésére. Szerinte mindenki nekifeszül mindenkinek, nincsenek érdemi viták, vitapartnerek, ellenfelek helyett ellenségnek tekintik egymást a szereplők.

Úgy véli, meg tudna jeleníteni egy egészen más értékrendet, ami gazdasági szempontból is sokkal fontosabb lenne.

Elmondása szerint olyan értékrendre lenne szükség, amelyben nem az összeütközés, a konfrontáció a lényeg, hanem az együttműködés, az érdemi vita, ahol az emberek meghallgatják egymást. Szerinte ahol a problémákat nem lehet megvitatni, a lehetséges válaszokat keresni, ott a jó megoldásokat sem lehet megtalálni, ami pedig fontos lenne a nagyon gyorsan változó világban. Meglátása szerint az egész eddigi szakmai munkájával, megjelenésével hitelesen tudná képviselni ezt az értékrendet.

Csath Magdolna elmondta, kollégák, barátok, egyetemi társak beszéltek neki a lehetséges jelölésről. Ténylegesen a Mi Hazánk kereste meg elsőként, de hangsúlyozta,

véleménye szerint egy ilyen magas pozícióban lévő embernek a pártok fölött kell állnia.

Mint mondta, ha bármelyik párt azt mondta volna neki, hogy meg tud jeleníteni egy független nemzeti értékrendet, arra azt mondta volna, hogy miért ne? Megemlítette, nagy valószínűséggel mástól is elfogadta volna a "jelölésre való jelölést", hiszen negyven parlamenti képviselő aláírásának kell összegyűlnie ahhoz, hogy valaki ténylegesen jelölt lehessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×