eur:
391.06
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről.
Nyitókép: Sándor-palota

Ellenzéki jelöltek és távolmaradások az államfőjelölés ügyében

Egyre valószínűbb, hogy csak egy államfőjelölt lesz, mégpedig a Fideszé, és csupán kormánypárti szavazatokkal fogják megválasztani őt köztársasági elnöknek az Országgyűlésben.

Lemondott posztjáról Novák Katalin, a köztársasági elnök lépéséről idei első ülésén határoz az Országgyűlés. Az utódját csak ezen aktus után választhatják meg. A parlamenti pártok jelölhetnek új államfőt, de ehhez legalább negyven képviselő támogatása szükséges. A jelöltek közül a parlament választhat köztársasági elnököt, első körben kétharmados többséggel, ennek hiányában pedig abszolút többséggel.

A kormánypártok még nem nevezték meg a jelöltjüket, noha Orbán Viktor miniszterelnök a szombati évértékelő beszédében gyors megoldást vázolt. Az ellenzéki pártok közül viszont többen is megneveztek jelölteket, ám ha nem egyeznek meg egymással, aligha tudnak negyven támogatót állítani kiválasztottjuk mögé.

Az InfoRádió megkérdezte az ellenzéki pártokat, hogy állítanak-e hivatalosan is jelöltet az államfőválasztásra.

LMP

„Az LMP-nek van aspiránsa az államfői posztra, de Hack Péter hivatalos jelöléséhez más ellenzéki képviselők ajánlására is szükség lenne” − mondta Kanász-Nagy Máté. A párt elnökségi tagja és parlamenti frakcióvezető-helyettese közölte, bíznak abban, hogy a többi párt meggondolja magát és felsorakoznak Hack Péter mellett, mert az előélete, szakmai munkája és életműve alapján maximálisan alkalmas a posztra, és olyan köztársasági elnök lehetne, aki meg tudja teremteni, meg tudja jeleníteni a nemzet egységét.

MSZP

Az MSZP nem látja értelmét, hogy saját jelöltje legyen az államfőválasztáson. Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és országgyűlési képviselője azt mondta, a szocialisták a közös elnökjelölést szorgalmazzák, és mivel ehhez 40 aláírás szükséges, az ellenzéki pártok ebben a rendszerben csak együttesen tudnak köztársaságielnök-jelöltet állítani.

Jobbik

A Jobbiknak nem lesz saját államfőjelöltje, és a párt parlamenti frakciójának tagjai nem vesznek részt a következő köztársasági elnök megválasztásában. Brenner Koloman, a párt országgyűlési képviselője szerint az ellenzék széttagozódott, ebben ők nem kívánnak részt venni.

Párbeszéd – Zöldek

„A Párbeszéd – Zöldeknek Kaltenbach Jenő személyében van aspiránsa az államfői posztra, de az új köztársasági elnök megválasztásában nem vesz részt” − tájékoztatta az InfoRádiót Barabás Richárd. A párt társelnöke azt mondta, ők a közvetlen köztársaságielnök-választást tartják elfogadhatónak, ezért "ebben a jogi cécóban, amit a Fidesz tesz, hogy legyen egy negyedik elnöke", nem fognak részt venni.

Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíció sem vesz részt az államfőjelölés folyamatában és az új köztársasági elnök megválasztásában. Arató Gergely, a párt elnökségi tagja és parlamenti frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a népnek kell megválasztania a köztársasági elnököt, ez a párt politikai célja, ennek érdekében tesz erőfeszítéseket.

Momentum

A Momentum sem vesz részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában – írta a párt a közleményében. Úgy fogalmaznak: nem fognak asszisztálni ahhoz, hogy újabb aláírógépet ültessenek a Sándor-palotába, a szabadságszerető embereknek meg kell adnunk azt a lehetőséget, hogy közvetlenül válasszanak köztársasági elnököt.

Mi Hazánk

A Mi Hazánk Csath Magdolnát jelölné államfőnek és a párt képviselői várhatóan ott lesznek a szavazáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×