eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án. Az államfő által életre hívott Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá tudjon válni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin visszaküldte a parlamentnek a kastélytörvényt újratárgyalásra

A törvényjavaslatot újra kell tárgyalni, miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa után alaptörvény-ellenesnek minősítette a kastélytörvény több pontját, ezért az Országgyűlésnek újra kell tárgyalnia.

A kormány 2023. június 6-án nyújtotta be a parlamenthez A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet beterjesztőként Lázár János építési és közlekedési miniszter jegyzett, és

az állami tulajdonú kastélyok, kúriák és a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását szabályozza.

A törvényjavaslatot december 12-én 135 igen, 46 nem szavazattal és tíz tartózkodás mellett fogadták el.

Mivel az elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta, azt Novák Katalin most hivatalosan is visszaküldte Kövér László házelnöknek, a kastélytörvényt újra kell tárgyalni - írja a 24.hu. Az Országgyűlésnek egyebek mellett egyértelművé kell majd tennie, hogy tételesen mely vagyontárgy eshet a szabályozás hatálya alá, ki szerezhet jogosultságot megszerzésére, a jogviszony alatt milyen jogai, kötelezettségei lesznek jogalanyoknak, a jogviszony megszűnését után mi lesz a nemzeti vagyon sorsa.

Lázár János az Alkotmánybíróság döntésére egyelőre nem reagált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×