eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Farmer in tractor preparing land with seedbed cultivator, sunset shot
Nyitókép: valio84sl/Getty Images

Brüsszel ellen vonulnának a román gazdák – a nap hírei

A román gazdák megbénítják a brüsszeli uniós intézményeket, ha uniós szinten nem szabályozzák szigorúan az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az oroszok a Donyeck elleni ukrán támadást. A járatritkításokról szóló döntés azonnali visszavonására szólítja fel a főpolgármestert az LMP. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A román gazdák megbénítják a brüsszeli uniós intézményeket, ha uniós szinten nem szabályozzák szigorúan az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját. Ezt írta nyílt levelében 3 országos gazdaszervezetet. A szövetség a román államfőtől, a kormányfőtől és a mezőgazdasági minisztertől azt követeli, hogy az uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács keddi ülésén érvényesítse érdekeiket. A gazdák eközben továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a megszorítások és ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítése ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik hétfőn az oroszok a Donyeck elleni ukrán támadást. Orosz részről arról számoltak be, hogy legkevesebb 25 civilt - köztük 2 gyereket – megölt, és további több mint 20-at megsebesített egy Donyeck város elleni, ukrán tüzérségi támadás. Az orosz külügyminisztérium az akció nemzetközi elítélésére szólított fel.

Az ukrán elnök szerint egyelőre nincs szükség félmillió ukrán mozgósítására. Volodimir Zelenszkij erről a Channel 4 brit televíziónak adott interjújában beszélt. Ezt azzal indokolta, hogy az első számú prioritásnak az életet tartja, másodsorban zajlanak a szükséges műveletek, harmadrészt pedig nincs pénz a mozgósítás finanszírozására, mivel a katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Eközben Fehéroroszország közölte: a szövetségesei elleni támadást úgy fogja értékelni, mint saját területe elleni agressziót.

Szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg Litvánia és Lengyelország. Az államfők által aláírt dokumentum szerint közös hadgyakorlatokat tartanak, és keresik a közös kiképzések további lehetőségeit is. Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón azt hangoztatta: Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát, és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

Meghaladta a 25 ezret a háború gázai halottjainak száma, a sebesültek száma pedig több mint 62 ezerre nőtt - jelentette be a Hamász ellenőrzése alatt álló helyi egészségügyi minisztérium. A gázai statisztika nem tesz különbséget a civil és fegyveres áldozatok között, ugyanakkor állításuk szerint a halálos áldozatok 70 százaléka nő vagy gyermek. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig mintegy 9 ezer fegyverest ölt meg. A szaúdi külügyminiszter közölte: Rijád nem normalizálja kapcsolatát Izraellel a palesztin kérdés rendezése nélkül.

Franciaországban 160 városban tízezrek tüntettek a szigorított új bevándorlási törvény ellen. A tüntetők arra kérik Emmanuel Macron államfőt, hogy ne írja alá a szervezők szerint a szélsőjobboldal ideológiai győzelmét jelentő új törvényt.

Ismét tízezrek vonultak a német nagyvárosok utcáira az Alternatíva Németországért jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja elleni tiltakozás jeléül. A német államfő köszönetet mondott a tüntetőknek a demokrácia melletti elkötelezettségükért.

Szerbiában több milliárd eurós, minden korábbinál nagyobb fejlesztéseket jelentett be a következő 4 évre az államfő. Aleksandar Vucic a programban az életszínvonal növelését, az infrastruktúra jelentős fejlesztését, a mezőgazdaság és a környezetvédelem fokozott támogatását említette. Többek között újabb 487 kilométernyi autópályát és gyorsforgalmi utat építenek, fejlesztik a vasutat.

A közösségi közlekedést érintő járatritkításokról szóló döntés azonnali visszavonására szólítja fel a főpolgármestert az LMP. Az ellenzéki párt emellett arra kéri Karácsony Gergelyt: hívja egyeztetésre az érintett városrészek vezetőit. Az LMP szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely 43 busz-, 4 villamos- és 6 trolibuszjárat menetrendjét ritkította, anélkül, hogy megkérdezte volna erről a kerületi polgármestereket és a budapestieket.

A kormány szerint a kórházhoz ragaszkodó betegek miatt hosszúak a várólisták – hangzott el az RTL Híradójában. A leghosszabb várólista 6 év és 9 hónap volt, és Szombathelyen kell ennyit várni egy térdprotézis műtétre. Az RTL megkeresésére a Belügyminisztérium közölte: kiugróan hosszú várólisták csak akkor fordulnak elő, ha a betegek ragaszkodnak egy adott kórházhoz és orvoshoz. Egy egészségügyi közgazdász szerint azonban az eladósodott kórházak vezetői nem motiváltak abban, hogy több műtétet végezzenek, és komoly gond a szakemberhiány is.

A budai Várba költözik a Pénzügyminisztérium, a mostani székházat az üzleti szféra kaphatja vissza - mondta a vg.hu-nak adott interjújában a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a Pénzügyminisztérium a terv szerint 76 év után még idén elhagyja a fővárosi, József nádor téri épületet.

Négy túlélője van az Afganisztán északkeleti részén lezuhant Falcon 10-es típusú sugárhajtású kisrepülőgép balesetének - közölte az orosz légügyi hatóság. A gép egy súlyos beteget és kísérőjét szállította haza Oroszországba Pattaja thaiföldi üdülőhely egyik kórházából. A fedélzeten lévő másik 2 ember tálib beszámolók szerint meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×